Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Πολιτική κρίση ξέσπασε στους κυβερνητικούς κύκλους στο Μαυροβούνιο, μετά την προχτεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, από το αξίωμα του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου (DPS).

Είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του DPS, στη διάρκεια της οποίας τα περισσότερα στελέχη (συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς), επέκριναν τον πρωθυπουργό Τζουγκάνοβιτς για τις επικριτικές δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα σε βάρος του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έγινε λόγος και για τη θέση του Μαυροβουνίου μέσα στους κόλπους της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και επικράτησε η αντίληψη του Προέδρου Μπουλάτοβιτς, ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των ισότιμων σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εντός των ημερών αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως η Βουλή του Μαυροβουνίου για να ασχοληθεί με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς αν ο πρωθυπουργός Τζουγκάνοβιτς δεν προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης η κυβέρνησή του κατά πάσα πιθανότητα θα καταψηφιστεί.

Ο μόνος από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Μαυροβουνίου που υποστήριξαν τον Τζουγκάνοβιτς ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο έχει άμεση σχέση με τα πολιτικά σχέδια του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ετοιμάζεται να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, κάτι στο οποίο δε συμφωνεί ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο Βελιγράδι, ο Μιλόσεβιτς, αν αναλάβει νέα καθήκοντα, θα δώσει, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα στο να θέσει υπό τον έλεγχό του την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Γι' αυτό, υποστηρίζει η ίδια πηγή, ο Ζόραν Σοκόλοβιτς (μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας) τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών της Ομοσπονδίας της Ν. Γιουγκοσλαβίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ