Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ημέρα γενικής απεργίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Περίπου 27.000.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν σήμερα με διάφορους τρόπους στην πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της ρωσικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση χρωστάει στους εργαζόμενους 53 τρισ. ρούβλια για καθυστερούμενους μισθούς. Την αντίθεσή τους σ' αυτή την πολιτική θα εκφράσουν οι εργάτες και εκπαιδευτικοί, ιατροί και επιστήμονες από την Απω Ανατολή ως τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Πολλές κολεκτίβες, που εκπροσωπούν περίπου 7.000.000 εργαζόμενους, σκοπεύουν να συνεχίσουν την απεργία έως ότου η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Η ηγεσία των επίσημων συνδικάτων βεβαιώνει ότι μεταξύ των συνθημάτων τους δε θα υπάρχει το αίτημα για παραίτηση του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν. Οι άνθρωποι του μόχθου, όμως, θέτουν αυτό το αίτημα.

Δήλωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση εξέφρασε η Κρατική Δούμα, στην οποία αναφέρεται: "Στις συνθήκες που η κυβέρνηση συστηματικά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για καταβολή των μισθών, συντάξεων, κοινωνικών βοηθημάτων, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να καταφύγουν στις νόμιμες μορφές διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους". Επίσης, σημειώνεται ότι οι βουλευτές στις 27 Μάρτη "θα συμμετάσχουν ενεργά στην οργανωμένη από τα συνδικάτα πανρωσική εκδήλωση διαμαρτυρίας".

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες να αποτρέψει την απεργία. Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Ανατόλι Τσουμπάις, μετέβη εσπευσμένα στο Κεμέροβο στο συνέδριο των ανθρακωρύχων. Αποδείχτηκε, όμως, ότι στην αίθουσα βρίσκονταν οι διευθυντές, οι οποίοι συμφωνούν με το κλείσιμο των ορυχείων, όπως απαιτεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι πραγματικοί ανθρακωρύχοι ήταν έξω από το κτίριο, κρατώντας πικέτες με συνθήματα, όπως "Τσουμπάις, έξω από τη Ρωσία!". Επίσης, ως εμπαιγμός εκλαμβάνεται η ανακοίνωση του Τσουμπάις, ότι η κυβέρνηση αποδέσμευσε 11,8 τρισ. ρούβλια (από τα 53 τρισ.) για να πληρώσει τους χρωστούμενους μισθούς.

Από την άλλη μεριά, πολλοί εκφράζουν φόβους ότι η διαμαρτυρία μπορεί "αλά αλβανικά" να ξεφύγει από τα ειρηνικά όρια. Ολες οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους έχουν τεθεί σε ετοιμότητα. Οι οργανωτές της κινητοποίησης, όμως, επιδιώκουν να αποτρέψουν ενδεχόμενες προβοκάτσιες, οι οποίες μπορεί να προέλθουν ακριβώς από τη μεριά των αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ