Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαώδης κατάσταση στις Εφορίες

Ανοιχτές μέχρι τις 8 μ.μ. θα παραμένουν οι Εφορίες σήμερα και αύριο, που λήγει κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από μισθωτούς - συνταξιούχους. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης

"Χάος" επικρατεί στις Εφορίες, μια μέρα πριν την κανονική λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι ατελείωτες ουρές, που σχηματίζονται στις Εφορίες από όσους φορολογούμενους πάνε τις τελευταίες μέρες για την υποβολή των δηλώσεών τους - και είναι πολλοί - η σημαντική καθυστέρηση που σημειώνεται για τη σωστή συμπλήρωση κυρίως των σχετικών με την ακίνητη περιουσία εντύπων Ε9 και Ε8, καθώς και η πληθώρα λαθών που εντοπίζονται, έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πραγματικό "αλαλούμ" σε φορολογούμενους και υπαλλήλους Εφοριών. Να θυμίσουμε ότι αύριο Παρασκευή, 28 Μάρτη, λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.Εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλή η διεξαγωγή της διαδικασίας παραλαβής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 1997, οι Εφορίες θα παραμένουν ανοιχτές σήμερα και αύριο μέχρι τις 8 μ.μ. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση και μετά την Παρασκευή, χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ακόμη κάτι τέτοιο.

Το υπουργείο Οικονομικών, με χτεσινή του εγκύκλιο, δίνει εντολή στους προϊσταμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) όλης της χώρας να συγκροτήσουν με ευθύνη τους συνεργεία υπαλλήλων, έτσι ώστε οι υπηρεσίες να λειτουργούν μέχρι τη λήξη προθεσμίας παραλαβής των φορολογικών δηλώσεων, και κατά τις απογευματινές ώρες. Πάντως, τα συνδικαλιστικά όργανα των λογιστών και των εφοριακών έχουν ήδη ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παράταση λίγων ημερών στις ισχύουσες προθεσμίες παραλαβής των φορολογικών δηλώσεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), με χτεσινή της επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ,τονίζει ότι η κατάσταση αυτές τις μέρες στις ΔΟΥ και σε ορισμένα ταχυδρομεία - μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι μπορούν να αποστέλλουν ταχυδρομικά τις δηλώσεις τους στις κατά τόπους Εφορίες - έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ σε μεγάλο αριθμό ΔΟΥ έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές. Μ' αυτά τα δεδομένα, η ΠΟΛ μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών αίτημα - έκκληση των μελών της, αλλά και των πολιτών, για ολιγοήμερη παράταση, προκειμένου να διευκολυνθεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, λογιστών και υπαλλήλων ΔΟΥ.

Το ίδιο αίτημα διατυπώνεται και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ). Την παραπάνω αναγκαιότητα, για παράταση 2 ή 3 ημερών, επισημαίνει σε δηλώσεις του προς το "Ρ" ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδης.Οπως τονίζει, μέχρι και χτες δεν είχαν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, σε σύνολο περίπου 4 εκατ. φορολογούμενων που υποχρεούνται φέτος στην υποβολή δήλωσης. Ο ίδιος εκτιμά ότι, με το χρονικό περιθώριο που έχει απομείνει, οι φορολογούμενοι δεν προλαβαίνουν να υποβάλουν αυτοπροσώπως στις Εφορίες τις δηλώσεις τους. Ο Α. Μακρυπίδης θεωρεί απαραίτητη την παρουσία των φορολογούμενων αυτοπροσώπως στις Εφορίες, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται πολλά λάθη. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά και εντοπιστούν στη συνέχεια λάθη, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να επιβληθούν πρόστιμα.

Η σημαντική καθυστέρηση, πάντως, που σημειώνεται μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω του εντοπισμού λαθών και της πολυπλοκότητας στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, επιφέρει αλυσιδωτή καθυστέρηση στην αποστολή των φορολογικών δηλώσεων στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) και στη συνέχεια στην εκκαθάριση των δηλώσεων και στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ