Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό αμερικανική ... παρακολούθηση
  • Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα μοιάζει να εξελίσσεται η περιοδεία του Αμερικανού διαμεσολαβητή στην περιοχή
  • Η "Φατάχ" και η "Χαμάς" από κοινού στις μεγάλες διαδηλώσεις των επόμενων ημερών, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται
  • Ενισχύει τις θέσεις του ο ισραηλινός στρατός

Εφθασε στο Ισραήλ ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, στα πλαίσια της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να γεφυρώσει το χάσμα που αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι συγκρούσεις Παλαιστινίων και ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, ενώ οι δύο κύριες παλαιστινιακές οργανώσεις "Φατάχ" και "Χαμάς" ανακοίνωσαν την κοινή τους συμμετοχή στις επικείμενες προγραμματισμένες διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ενισχύει την παρουσία του στη Δυτική Οχθη με τανκς και ελικόπτερα.

Μη ευνοϊκά τα "πρώτα μηνύματα" της επίσκεψης Ρος

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου. Ο Ντένις Ρος δήλωσε, κατά την άφιξή του, ότι βασικός στόχος της περιοδείας του είναι η εκτίμηση της κατάστασης και η ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον και της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο ίδιος αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις, όμως ο Εντουαρντ Αμπινγκτον, γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, τόνισε ότι η κατάσταση είναι "πάρα πολύ δύσκολη και τα περιθώρια δράσης στενεύουν".Η αποστολή του Ρος φαίνεται ότι δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς και οι δύο πλευρές επιμένουν στις αρχικές τους θέσεις.Η Παλαιστινιακή Αρχή θέτει ως προϋπόθεση επανάληψης των συνομιλιών την άμεση αναστολή της οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στην Ιερουσαλήμ, καθώς και τη διατύπωση σαφούς δέσμευσης τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ ότι δε θα συνεχιστεί η τακτική του εποικισμού. Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση,διά στόματος του Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενού συνεργάτη του Νετανιάχου, θέτει ως προϋπόθεση την άμεση καταστολή από τον Γιάσερ Αραφάτ της δράσης των εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων, καθώς και τον τερματισμό των διαδηλώσεων στη Δυτική Οχθη.

Το αίτημα αυτό φαίνεται ότι έθεσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη ο Ντένις Ρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Μετά από δύο ώρες συνομιλιών, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις και ο Αμερικανός διπλωμάτης αρκέστηκε να χαρακτηρίσει "εποικοδομητική" τη συνομιλία του με τον Αραφάτ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν κατάφερε να εκμαιεύσει κάποια ικανοποιητική και σαφή δέσμευση.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις, "κοινή συμμετοχή" Φατάχ και Χαμάς

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι συγκρούσεις Παλαιστινίων και ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, οι οποίες μόνο την Τετάρτη προκάλεσαν τον τραυματισμό 20 ατόμων. Χτες, συγκρούσεις μαίνονταν, για αρκετές ώρες, στην περίμετρο των περισσότερων πόλεων της Δυτικής Οχθης,οι οποίες στην πλειοψηφία τους δε γενικεύτηκαν χάρη στην παρέμβαση της παλαιστινιακής αστυνομίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες στο υπουργείο Ενημέρωσης της Παλαιστινιακής Αρχής στην πόλη της Γάζας, οι ηγέτες της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" και της οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ "Φατάχ", Μαχμούντ Ζαχάρ και Αχμέντ Χαλάς αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την κοινή τους συμμετοχή στις διαδηλώσεις που προγραμματίστηκαν για την επέτειο της "Μέρας της Γης" και δήλωσαν ενωμένοι "μπροστά στις δύσκολες μέρες".

Ο ηγέτης της "Φατάχ" τόνισε ότι η οργάνωσή του προγραμμάτισε και έφερε σε πέρας τις περισσότερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι ευθύνεται για το νέο κύμα βίας "ασκώντας πολιτική τρομοκρατίας κατά των παλαιστινιακών εδαφών και της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Χαλάς, συνεχίζοντας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους αστυνομικούς να είναι "έτοιμοι να υπερασπιστούν τη ζωή των συμπατριωτών του" και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για εθελοτυφλία με αφορμή την άσκηση "βέτο" στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι δύο εκπρόσωποι ανακοίνωσαν ότι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, σήμερα, στη Ράφα, στη νότια Δυτική Οχθη, και την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας.

"Οταν το Ισραήλ ενεργεί σαν κατακτητής δε μας αφήνει περιθώριο άλλο παρά να ενεργήσουμε σαν εξεγερμένοι" δήλωσε, χτες, οργισμένος ο Παλαιστίνιος μεσολαβητής Ναμπίλ Σάαθ. Λίγες ώρες αργότερα, το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του, σχολίαζε αρνητικά την επίσκεψη του Ντένις Ρος και κατηγορούσε ανοιχτά την Ουάσιγκτον για προκατάληψη και για μεροληπτική αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενισχύεται ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη

Ενόψει των μαζικών παλαιστινιακών διαδηλώσεων, το Ισραήλ άρχισε, από χτες, να ενισχύει στις στρατιωτικές του δυνάμεις στη Δυτική Οχθη τόσο σε δυναμικό όσο και υποδομή. Μεγάλος αριθμός τανκς και στρατιωτικών ελικοπτέρων μεταφέρθηκε, χτες, σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των στρατιωτών γύρω από τις παλαιστινιακές πόλεις. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Αμνόν Σαχάκ, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, "ο ισραηλινός στρατός δε στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα".

Στο μεταξύ, εντείνεται, στο Ισραήλ, η φημολογία περί σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η εφημερίδα "Χααρέτζ", επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων του Εργατικού Κόμματος, δημοσίευσε, χτες, εκτενές άρθρο, σύμφωνα με το οποίο έχουν, ήδη, γίνει οι πρώτες επαφές ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση και έχουν αποσαφηνιστεί οι κατευθυντήριοι άξονες της συνεργασίας. Καμία επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση δεν έγινε ούτε από το Λικούντ ούτε από το Εργατικό Κόμμα.

Παράλληλα, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε, χτες, ότι, στο συνέδριό του το Μάη, θα υιοθετήσει και επισήμως στο καταστατικό του άρθρο που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, ο Σιμόν Πέρες, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε μέγιστο λάθος την οικοδόμηση του Χαρ Χόμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εκτακτη συνάντηση της Επιτροπής για την Ιερουσαλήμ

Την κοινή τους στάση απέναντι στην ισραηλινή πολιτική απεργάζονται, από χτες, στο Μαρόκο, οι υπουργοί Εξωτερικών των μουσουλμανικών χωρών που συμμετέχουν στην Επιτροπή για την Ιερουσαλήμ. Οπως είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής, βασιλιάς Χασάν του Μαρόκου, η Επιτροπή οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες μετά τις αλλεπάλληλες ισραηλινές προκλήσεις. Στην Επιτροπή παίρνουν μέρος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, της Ινδονησίας, της Μαυριτανίας, της Νιγηρίας, της Ιορδανίας και ο Παλαιστίνιος ηγέτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ