Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Απόρριψη "βήμα προς βήμα"

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις "ανθυγιεινές" ρυθμίσεις για τα νοσοκομεία και τα Ταμεία

Φαίνεται ότι η "οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης" μεταξύ της κυβέρνησης και των λειτουργών της υγείας, που ζήτησε ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας τη μέρα της παρουσίασης του νομοσχεδίου, αρχίζει να υποχωρεί.

Ακόμα ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι στα θέματα υγείας η κυβέρνηση θα προχωρήσει "βήμα προς βήμα". Ομως, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι ο εργαζόμενος πρέπει ν' αναλάβει την περίθαλψή του, αρχίζουν να εκδηλώνονται οι "βήμα προς βήμα" αντιδράσεις προς το νομοσχέδιο.

Πρώτη η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, έκρινε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε βάση για διάλογο και ζήτησε νέο σχέδιο από μηδενική βάση, που θα συζητηθεί με τη συμμετοχή και των ασφαλιστικών φορέων. Ακολούθησε η συμφωνία στα κυριότερα άρθρα του νομοσχεδίου απ' την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προς εμπέδωση της γραμμής του Σημίτη.

Προχτές το βράδυ το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο σε πολλά σημεία, που δε διασφαλίζουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος. Επίσης εκφράστηκε η αντίθεση με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, το θεσμό του μάνατζερ - και ιδιαίτερα τις εξουσίες του στις ιατρικές υπηρεσίες - και το διορισμό αρχιάτρου.

Το Γενικό Συμβούλιο ζητά τον πλήρη διαχωρισμό του ΕΣΥ από το πανεπιστήμιο, μονιμότητα και απρόσκοπτη εξέλιξη για όλους τους γιατρούς καθώς και νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Αύριο το απόγευμα θα γίνει συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Κ. Γείτονα και εάν δεν υπάρξει θετική απάντηση στα αιτήματα των νοσοκομειακών, τότε υπάρχει η εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας για την προκήρυξη κινητοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο διαπνέεται από ένα εντελώς εισπρακτικό πνεύμα καθώς μέσα από αρκετά άρθρα προβλέπεται η "βήμα προς βήμα" αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Ταυτόχρονα ευτελίζονται ευγενικές έννοιες, όπως ο οικογενειακός γιατρός και ο σχολίατρος. Εφαρμόζεται η "Λευκή Βίβλος" στις εργασιακές σχέσεις, που προβλέπει την πρόσληψη γιατρών για πολύ μικρή θητεία.

Τέλος - αν ψηφιστεί - θα χρειαστούν 75 υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση των 61 άρθρων του νομοσχεδίου. Απ' αυτές τις υπουργικές αποφάσεις οι 48 θα είναι του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας και οι υπόλοιπες 27 θα είναι αποφάσεις του υπουργού Υγείας μετά των συναρμοδίων υπουργών. Μόνο το άρθρο 7, με πέντε παραγράφους, που αναφέρεται στη Σχολική Υγιεινή προβλέπει την έκδοση πέντε υπουργικών αποφάσεων εκ των οποίων τις τέσσερις είναι συναρμοδίων υπουργών!

Εκτός από εισπρακτικό και διαλυτικό, το σχέδιο νόμου είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα γραφειοκρατικό προς δόξαν της - δήθεν - εκσυγχρονιστικής λογικής...

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε δηλώσεις συνδικαλιστών που πήραν μέρος στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ