Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Στόχος το "χαράτσωμα"

- Ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, στην προχτεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, προανάγγειλε τη δημιουργία Ταμείου Περίθαλψης. Τι υποκρύπτει αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης;

- Το Ταμείο Περίθαλψης Δημοσίων Υπαλλήλων είναι μια νέα "εκσυγχρονιστική" ιδέα της κυβέρνησης, που υποκρύπτει τις πραγματικές της προθέσεις, να βάλει βαθιά το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία και περίθαλψη. Αλλωστε, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε καθαρά ότι εκείνος εκτιμά πως οι πραγματικές δαπάνες για περίθαλψη δεν μπορούν να είναι 160 δισ. δρχ. ετησίως, όπως είναι σήμερα, αλλά μόνο 100. Σηματοδοτώντας, έτσι, ότι στο Ταμείο Περίθαλψης, όταν συσταθεί, η κυβέρνηση θα συνεισφέρει ελάχιστα. Επομένως, με δεδομένη την κρατική υποχρηματοδότηση, το νέο αυτό Ταμείο, για να αντέξει το βάρος των υπηρεσιών περίθαλψης, θα πρέπει να επιβάλει γενναία "χαράτσια" στους ασφαλισμένους δημόσιους υπάλληλους. Ακόμη, με την πρόταση του υφυπουργού για ενοποίηση του νέου Ταμείου με τα υφιστάμενα σήμερα και χρηματοδοτούμενα μόνο από τους δημόσιους υπάλληλους Ταμεία Αρωγής, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στόχος είναι τα αποθεματικά και τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των επικουρικών ταμείων, τα οποία θα διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών περίθαλψης, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών μέσω του προϋπολογισμού. Αποτέλεσμα θα είναι πολύ σύντομα να μην είναι σε θέση να χορηγούν την επικουρική σύνταξη που δίνουν σήμερα. Παράλληλα, θα οδηγήσει σε παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να κάνει πράξη τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου", που εντέλλονται περιορισμό και κατάργηση των κοινωνικών δαπανών.

- Ο υφυπουργός πρόβαλε τον ισχυρισμό πως είναι υπέρογκες οι δημόσιες δαπάνες για περίθαλψη. Είναι πράγματι έτσι και πού οφείλεται;

- Ο υφυπουργός Οικονομικών δικαιολογεί τη δημιουργία του Ταμείου Περίθαλψης, με το ότι γίνεται, όπως είπε, μεγάλη εκμετάλλευση της δημόσιας περίθαλψης, υπονοώντας ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν κατάχρηση ή και εικονική χρήση των υπηρεσιών περίθαλψης. Είναι, άλλωστε, γνωστά τα λεγόμενα από κυβερνητικούς παράγοντες για δημοσιοϋπαλληλικά βιβλιάρια - "μαϊμούδες", για υπερβάσεις στη χρήση φαρμάκων κλπ. Την ίδια στιγμή, σκόπιμα αποσιωπούν την ασύδοτη εκμετάλλευση και καταλήστευση, που γίνεται από τους μεγαλοκλινικάρχες και κάθε είδους εμπόρους της υγείας, τις τεράστιες και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, που εκτινάσσουν στα ύψη τις δαπάνες. Οι υπερβολές στα λεγόμενα των κυβερνητικών στελεχών είναι εμφανείς και στοχεύουν στο να κατασυκοφαντήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους και να περάσουν ευκολότερα τις κυβερνητικές επιλογές για περικοπές των κρατικών δαπανών για την περίθαλψη. Ομως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ελάχιστες περιπτώσεις υπερβάσεων και καταχρήσεων από δημόσιους υπαλλήλους είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα. Απλά, η κυβέρνηση τις αφήνει να υπάρχουν για να τις επικαλείται, ώστε να προωθεί με μεγαλύτερη άνεση τις επιλογές της.

- Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση σε αυτά τα σχέδια;

- Απ' όλα τα παραπάνω, φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση ανοίγει τα πανιά της για μια μεγάλη έφοδο ενάντια σε κάθε κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων και στον τομέα της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Οι εργαζόμενοι, επομένως, με τη σειρά τους θα πρέπει έμπρακτα και δυναμικά, μέσα από αρραγή μέτωπα αγώνων, να αποκρούσουν τα κυβερνητικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας τους. Να στείλουν μήνυμα πως δε θα ανεχτούν εκποίηση της δημόσιας περίθαλψης.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δίνη τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων (2009-07-17 00:00:00.0)
Βαριές οι συνέπειες των αντιασφαλιστικών νόμων (2003-04-10 00:00:00.0)
Ανατροπές στην περίθαλψη (2002-10-31 00:00:00.0)
Εξελίξεις με σημασία (2002-04-30 00:00:00.0)
Αρνητικός ο Χριστοδουλάκης (1998-04-08 00:00:00.0)
Ανθυγιεινό κυνήγι μαγισσών (1997-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ