Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπεράσματα από τη δεκαήμερη καμπάνια για το Μάαστριχτ

Πιο έντονος έχει γίνει ο προβληματισμός σε πλατιές λαϊκές μάζες γύρω από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Μάαστριχτ. Προβληματισμός που προέρχεται από τις συνέπειες που είναι πιο αισθητές. Κατανοείται ή μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα ότι μια από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται αβίαστα από τη δεκαήμερη πολύμορφη καμπάνια του ΚΚΕ για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επικείμενη αναθεώρησή της τον Ιούνη του 1997. Αποτελεί δε καλή βάση για τη συνέχιση της πάλης, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Τα αποτελέσματα αυτής της ξεχωριστής δραστηριότητας του Κόμματος, συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτιμήθηκε η εμπειρία που αποκόμισαν οι Κομματικές Οργανώσεις, τα συμπεράσματα από την καμπάνια και εξετάστηκαν και μια σειρά μέτρα και καθήκοντα για τη συνέχεια στη δράση. Σκοπός της καμπάνιας ήταν: Να ενισχυθεί η ιδέα του δημοψηφίσματος και η πιο ενεργητική παρέμβαση του λαού στις σχετικές εξελίξεις. Η πιο οργανωμένη ενημέρωση του ελληνικού λαού, ώστε να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής του η ίδια η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι νέες συνέπειες από την ολοκλήρωσή της στην επόμενη Διακυβερνητική. Η ανάγκη να δυναμώσει την αντίσταση του στην αυθαιρεσία των κυβερνώντων να καταπατούν και να καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα της χώρας και του λαού. Η ανάγκη για συντονισμό των αγώνων με τους άλλους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Χωρίς επανάπαυση

Μέσα στο δεκαήμερο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά, πάνω από 1.600 περιοδείες, από τις οποίες οι 560 σε τόπους δουλιάς και 800 σε χωριά, και μοιράστηκε το προπαγανδιστικό φυλλάδιο σε δεκάδες χιλιάδες, χέρι - χέρι, σε μια προσπάθεια μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η φωνή του ΚΚΕ να φθάσει σε όσο γίνεται πιο πολλούς εργαζόμενους. Οι αριθμοί καταγραφής των αποτελεσμάτων της καμπάνιας, δείχνουν ένα μεγάλο άνοιγμα μέσα στο λαό σε σχέση με το χρονικό διάστημα που έγινε. Οι θέσεις του Κόμματος έφθασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Σημαντικό αποτέλεσμα, από την ποσοτική του πλευρά και ιδιαίτερα από την παρέμβαση σε μεγάλο αριθμό τόπων δουλειάς με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Η Γραμματεία ωστόσο διαπίστωσε ότι δεν έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν. Δεν αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες, γιατί δεν μπόρεσαν όλες οι Επιτροπές Περιοχών να εξασφαλίσουν την ενεργοποίηση όλων των ΚΟΒ, να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία τους.

Μερικά ακόμη συμπεράσματα της Γραμματείας

Είναι γεγονός ότι δεν έγινε δυνατό να βοηθήσουμε να συζητήσουν όλες οι ΚΟΒ ένα δικό τους πρόγραμμα δεκαήμερης δράσης. Μπήκε πρόγραμμα από το καθοδηγητικό όργανο, άρχισε να υλοποιείται από τα στελέχη και έτσι ξεκινήσαμε. Δεν ενεργοποιήσαμε όλο το δυναμικό και τις εφεδρείες, παρά τις θετικές εμπειρίες που υπήρχαν. Η επιμονή για συμμετοχή στην οργάνωση της καμπάνιας όλων των δυνάμεων και των ΚΟΒ, προϋπόθεση για την άνοδο της αποτελεσματικότητας, δεν ήταν στο κέντρο της προσοχής όλων των καθοδηγητικών οργάνων. Το ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι απλώς και μόνο να φθάνουν οι θέσεις του ΚΚΕ στο λαό και να βγει σε πέρας μια ορισμένη ποσότητα δουλιάς. Ούτε να διαπιστώνουμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των απλών ανθρώπων που δέχονται να ακούσουν το Κόμμα ή και να εκφράσουν συμφωνία με τις θέσεις και την πολιτική του. Αυτό έτσι κι αλλιώς το συναντήσαμε στη δεκαήμερη καμπάνια. Ηταν χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως "δε συναντήσαμε αρνητικές αντιδράσεις", "ελάχιστοι ήταν οι άνθρωποι που εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν πράγματι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδρά αρνητικά και οξύνει τα προβλήματα". Αρκετοί μάλιστα, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις συνέπειες που ζουν και αυτές που έρχονται. Οταν όμως, παρ' όλα αυτά, δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν τι μπορεί και πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της κατάστασης που ζουν, για το τι και πώς πρέπει και μπορεί να αλλάξει, τότε μπροστά στους κομμουνιστές μπαίνει το καθήκον της πιο αποφασιστικής δράσης, ώστε να δοθεί διέξοδος και προοπτική με την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Αυτό ουσιαστικά είναι και το ζητούμενο και σ' αυτό κυρίως δόθηκε βάρος στη συζήτηση. Αλλωστε η καμπάνια, εκτός από το στόχο της ενημέρωσης, επιδίωκε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος, για τη συνειδητοποίηση της ανάγκης συσπείρωσης για άλλη πολιτική.

Πολύμορφη παρέμβαση

Η σημασία μιας τέτοιας επίμονης διαφωτιστικής προσπάθειας, προκύπτει άλλωστε και από τα ερωτήματα και τις διάφορες απορίες που εκφράστηκαν στη διάρκεια της καμπάνιας. "Καλά τα λέτε, αλλά τι μπορεί να αλλάξει;". "Η κατάσταση όσο πάει και δυσκολεύει, αλλά μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας ή μήπως θα είναι χειρότερα;". "Αν είμαστε έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση τι μπορούμε να κάνουμε;". Εύλογες απορίες για ανθρώπους που μες την αγωνία και την καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης βομβαρδίζονται από την αντίπαλη προπαγάνδα με τους μονόδρομους, την παγκοσμιοποίηση, την αλβανοποίηση κλπ. Ο φόβος από την άγνοια, το άγνωστο ή και τη θεώρηση ότι το Μάαστριχτ είναι τετελεσμένο γεγονός. Από το ξεκαθάρισμα όμως όλων αυτών, εξαρτάται και η ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας και δράσης σ' αυτό το μέτωπο που έχει άμεση σχέση μ' όλα τα προβλήματα που ζουν οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Αξιοποίηση της εμπειρίας

Η δουλιά των Κομματικών Οργανώσεων το προηγούμενο πριν το δεκαήμερο διάστημα είχε τη δική της επίδραση στα αποτελέσματα και της καμπάνιας. Οπου είχε προηγηθεί παρέμβαση σε συνδικάτα, μαζικούς φορείς, Δημοτικά Συμβούλια και υπήρξαν αποφάσεις για δημοψήφισμα, αξιοποιήθηκαν δε αυτές οι αποφάσεις για συγκέντρωση υπογραφών, τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Αρκετές ομιλίες έφεραν επίσης θετική αλλά και αρνητική εμπειρία από τη δράση των Επιτροπών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ανάπτυξη προπαγανδιστικής διαφωτιστικής δράσης των Επιτροπών διευκολύνει και τη συγκέντρωση υπογραφών για το δημοψήφισμα, αλλά και τη διεύρυνση της λαϊκής συσπείρωσης για το ίδιο ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης της πάλης και του μετώπου για το Μάαστριχτ. Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα από τη δεκαήμερη εξόρμηση και τη δράση των ΚΟΒ. Υπήρξε περιοχή όπου ΚΟΒ με τη δραστηριότητά της, επειδή ακριβώς συνδύαζε την προπαγάνδα και τη διαφώτιση με τη συγκέντρωση υπογραφών, κατάφερε να υπογράψουν οι 2 στους 3 που απευθύνθηκε. Στην ίδια περιοχή, άλλη ΚΟΒ δεν είχε ανάλογα αποτελέσματα γιατί η εξόρμηση για συγκέντρωση υπογραφών πήρε ένα τυπικό, ρουτινιάρικο χαρακτήρα. Σε άλλη περιοχή επίσης υπήρξαν περιπτώσεις που υπέγραφε ο κόσμος χωρίς πολλή συζήτηση, γιατί είχε προηγηθεί ανάλογη διαφωτιστική δράση. Εκεί που δεν είχε προηγηθεί, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα.

Η απαίτηση για δημοψήφισμα

Η Γραμματεία διαπίστωσε επίσης ότι δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί σωστά απ' όλες τις κομματικές δυνάμεις η σημασία του δημοψηφίσματος. Καθήκον που δεν πρέπει να κατανοείται σαν αυτοσκοπός, αλλά σαν μια μορφή λαϊκής πίεσης στην κυβέρνηση για τη διεκδίκησή του, σαν μια ακόμη μορφή συσπείρωσης και διεκδίκησης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, να πει ο λαός τη γνώμη του. Η δραστηριότητα για συγκέντρωση υπογραφών πρέπει να ενταθεί, με επιμονή, καθώς και η συζήτηση του όλου προβλήματος από σωματεία και άλλους φορείς. Επίσης υπογραμμίστηκε η ευθύνη των κομματικών οργάνων να πρωτοστατήσουν για τη συγκρότηση πλατιών επιτροπών για το δημοψήφισμα, να δραστηριοποιηθούν ακόμη πιο αποφασιστικά και να πλατύνουν τις γραμμές τους, όσες έχουν ήδη συγκροτηθεί. Αποτελούν μια καλή μορφή λαϊκής συσπείρωσης για τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος. Πρώτ' απ' όλα όμως, να ενεργοποιηθεί όλο το κομματικό δυναμικό. Η κάθε ΚΟΒ στο χώρο της να δραστηριοποιηθεί με πλατύ πολιτικό άνοιγμα, πολύμορφη εξόρμηση στο χώρο της ενάντια στο Μάαστριχτ, συνδυάζοντας αυτή τη δουλιά με τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος και συγκέντρωση υπογραφών.Η Γραμματεία κατέληξε επίσης σε μέτρα ενίσχυσης της ιδεολογικοπολιτικής βοήθειας στα καθοδηγητικά όργανα και τις ΚΟΒ, ώστε να κατακτούν την ικανότητα να αποκαλύπτουν αποτελεσματικά την αντίπαλη προπαγάνδα. Να ξεδιπλώσουν πολύμορφη πειστική διαφωτιστική - προπαγανδιστική δουλιά πλατιά στους εργαζόμενους για τη ρεαλιστικότητα της πολιτικής του ΚΚΕ ενάντια στο Μάαστριχτ, την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τις πολυεθνικές σαν τη μοναδική προοπτική για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ενημέρωση του λαού θα δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής του σ' αυτή την πάλη, θα ενισχύει τις λαϊκές διεκδικήσεις και θα δυναμώνει και τη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων στο μέτωπο ενάντια στο Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ