Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό "αντίο" στον Αλκη Παπακώστα

Το τελευταίο "αντίο" στον Αλκη Παπακώστα,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και της ειρήνης, καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, που κηδεύτηκε χτες το απόγευμα από το νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, έστειλαν εκατοντάδες άνθρωποι, που έζησαν και αγάπησαν τον άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διεθνή αλληλεγγύη. Μεταξύ αυτών και η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Κονζάλες και ο γραμματέας της πρεσβείας Οτσο Οσβαλτς.

Η καρδιά του Αλκη Παπακώστα σταμάτησε να χτυπά προχτές κι έτσι έγινε φτωχότερο το Κίνημα Ειρήνης, του οποίου ήταν για πολλά χρόνια ενεργό στέλεχος. Ο Αλκης Παπακώστας τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και κατόπιν σπούδασε Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο Πάντειο Παν/μιο σαν υφηγητής επί σειρά ετών, ενώ με την πτώση της χούντας ανακηρύχτηκε αναπληρωτής καθηγητής και έπειτα ως τακτικός καθηγητής του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και συμμετείχε δραστήρια στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και ειδικά στον αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ μέσα από την ΕΕΔΥΕ και άλλες οργανώσεις, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΜΕ. Ηταν επίσης, επί σειρά ετών, πρόεδρος του Ελληνοτσεχοσλοβακικού Συνδέσμου.

Υστατο χαιρετισμό στον Αλκη Παπακώστα απηύθυναν ο Ευάγγελος Μαχαίρας από τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Σήφης Αναστασάκος από τον Ελληνοτσεχοσλοβακικό Σύνδεσμο, ο Ηλίας Λέγγερης εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κωνσταντίνος Τουμασάτος από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας.

Ο Ευ. Μαχαίρας, αφού αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του καθηγητή, τόνισε πως εκείνο που τον ανέδειξε εκλεκτό μέλος της ελληνικής κοινωνίας, ήταν οι κοινωνικοί αγώνες στους οποίους μετείχε. "Σήμερα φεύγει ένας μεγάλος επιστήμονας, ένας πραγματικός Ελληνας, ένας πραγματικός φίλος της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών", τόνισε ο Σήφης Αναστασάκος, για να συνεχίσει: "Εφυγε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μας. Μας απαλύνει όμως τον πόνο, η απόφασή μας να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, ζέση και ενδιαφέρον το έργο που ο Αλκης άρχισε και δημιούργησε".

Ο Ηλ. Λέγγερης τόνισε μεταξύ άλλων: "Ακριβέ μας σύντροφε, το Κόμμα μας αλλά και η πανεπιστημονική κοινότητα στερούνται τις πολύτιμες υπηρεσίες σου. Ανήκεις και συ στη μεγάλη γενιά της αντίστασης κατά του φασίστα εισβολέα και των εγχώριων υποστηρικτών του. Από νωρίς στρατεύθηκες στην υπόθεση του δίκιου των λαών, στην υπόθεση του δικού μας λαού να οικοδομήσει μια νέα Ελλάδα, της προκοπής, της επιστήμης και των Γραμμάτων".

"Θάνατος υπάρχει εκεί που υπάρχει ζωή χωρίς αξίες. Εσύ όμως υπηρέτησες χωρίς φειδώ ακατάλυτες ιδέες και πανανθρώπινες αξίες. Την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διεθνή αλληλεγγύη. Γι' αυτό πάντα θα βρίσκεσαι στη ζωή", τόνισε ο Κων. Τουμασάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ