Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι οικοδόμοι σπάνε το "λοκ άουτ" των κατασκευαστών
  • Αγωνιστικός πυρετός σ' όλη τη χώρα ενόψει και της πανοικοδομικής απεργίας
  • Αύριο πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων στην Αθήνα

Στη μάχη για την απόκρουση των εκβιασμών των κατασκευαστών για μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές και του παράνομου "λοκ άουτ" που επιχειρούν να επιβάλουν, έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων σε όλη τη χώρα. Με σύνθημα, "Υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας, παλεύουμε για τη διεύρυνσή τους, απαιτώντας σύνταξη στα 55",προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη.

Εξορμήσεις στα γιαπιά πραγματοποίησαν χτες και προχτές συνδικαλιστές, καλώντας τους οικοδόμους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Την περασμένη Κυριακή, εξάλλου, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα περιφερειακών συσκέψεων που είχε αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων στα γραφεία του Συνδικάτου Αθήνας και στη συνέχεια στη 1μμ οι συνδικαλιστές θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Ελάχιστα είναι τα γιαπιά που έκλεισαν στην περιοχή της Αττικής, λόγω του παράνομου "λοκ άουτ". Οπως θα πει ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, "οι ισχυρισμοί του προέδρου των κατασκευαστών για τα ποσοστά συμμετοχής στο "λοκ άουτ" στην περιοχή της Αττικής μοιάζουν με πρωταπριλιάτικο αστείο. Τα στελέχη της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων Αθήνας και Πειραιά συνεχίζουν τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς. Καλούμε τους συναδέλφους να επαγρυπνούν και να έρχονται αμέσως σε επαφή με τα συνδικάτα στην περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα".

Στο 20 - 25% κυμαίνεται η συμμετοχή στο "λοκ άουτ" στην περιοχή της Πάτρας και όπως θα επισημάνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Α. Αντωνόπουλος,"στις περισσότερες περιπτώσεις που έκλεισαν οικοδομές, οι συνάδελφοι μεταφέρθηκαν από τους εργολάβους σε άλλα γιαπιά και δούλεψαν. Σε αρκετές οικοδομές, που επιχειρήθηκε από τους κατασκευαστές να κλείσουν, για παράδειγμα στου Βούλγαρη, στου Τραβασάρου, στου Λαδόπουλου, στου Κούστακ.α., τα συνεργεία με την παρότρυνση του Συνδικάτου, μπήκαν στα γιαπιά και εργάστηκαν κανονικά, σπάζοντας το "λοκ άουτ" στην πράξη".

Στον Πύργο,όπως θα πει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Π. Σταθάς,"οι οικοδομές ήταν ανοιχτές. Στην πόλη υπάρχουν περίπου 5 - 6 μεγάλοι κατασκευαστές που μέχρι στιγμής δε συμμετέχουν στο "λοκ άουτ"".

Στη Θεσσαλονίκη,ο Β. Αξής,πρόεδρος του Συνδικάτου, θα πει: "Στο κέντρο της πόλης, όλες οι μεγάλες οικοδομές είναι ανοιχτές. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις δυτικές συνοικίες και κυρίως στον Εύοσμο. Κάναμε εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και θα συνεχίσουμε σε καθημερινή βάση, καλώντας τους οικοδόμους να πηγαίνουν κανονικά στη δουλιά και να διεκδικούν τα μεροκάματά τους".

Στη Λάρισα,όπως θα μας πει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θ. Βάιος,"στις οικοδομές που έκλεισαν δουλεύουν περίπου 300 οικοδόμοι και εκτός από λίγες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι διοχετεύτηκαν σε άλλες οικοδομές που πραγματοποιούν εργασίες οι ίδιοι εργολάβοι".

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Οικοδόμων Χαλκίδας καταγγέλλει "την προκλητική απόφαση των κατασκευαστών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κατήφορος της «Αυγής» δεν έχει πάτο (2010-02-12 00:00:00.0)
Οργανώνουν την απεργία τους (2003-11-22 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τις επιδιώξεις των κατασκευαστών (1998-12-30 00:00:00.0)
Ζητάνε κι άλλα οι κατασκευαστές! (1998-12-29 00:00:00.0)
"Οχι" στην επιχειρούμενη εισφοροκλοπή (1997-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ