Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πλάτες" του ΣτΕ σε βιομήχανους

Με απόφαση του ΣτΕ δε θα ισχύσει, για έκτη συνεχή χρονιά, η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις φασόν!

Για έκτη συνεχή χρονιά οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων"φασόν" δε θα πάρουν αυξήσεις, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)!Οι επιχειρήσεις "φασόν" επικαλούνται την οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, καθώς και τη "ρευστή" κατάσταση στο χώρο των Βαλκανίων!

Με αυτά τα προσχήματα, τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις από το χώρο του "φασόν" και τρεις ανώνυμες εταιρίες προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας 13752/1996, σύμφωνα με την οποία κηρύχτηκε υποχρεωτική η απόφαση της διαιτησίας 29/96, σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις "φασόν".

Οι εταιρίες "Πανελλήνιος Ομοσπονδία Σωματείων Κατασκευαστών - Εξαγωγέων Ετοιμων Ενδυμάτων Φασόν", ο "Σύνδεσμος Κατασκευαστών Υπεργολάβων Ετοιμων Ενδυμάτων Ελλάδος", ο "Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοιμων Ενδυμάτων Φασόν Εξωτερικού" και οι τρεις ανώνυμες εταιρίες υποστήριξαν στο δικαστήριο πως οι αυξήσεις των μισθών των εργαζόμενων θα δημιουργήσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους και πέτυχαν με δικαστικές αποφάσεις να παγώσουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά τους μισθούς και να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στους εργαζόμενους.

Μάλιστα, οι εργοδότες έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δήθεν το 85 - 90% του κόστους του προϊόντος στις επιχειρήσεις "φασόν" αποτελεί η μισθοδοσία του προσωπικού και ότι ο σκληρός ανταγωνισμός από τρίτες χώρες (Τουρκία, Τυνησία κλπ.) δεν επιτρέπουν αναπροσαρμογή του προϊόντος.

Η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ (158/1997) αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος του χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ