Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χέρι χέρι κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες

Οι εμποροβιομήχανοι απαιτούν και η κυβέρνηση διά της υπουργού Ανάπτυξης αποδέχεται τις αξιώσεις τους...

Την ενίσχυση του μεγάλου ντόπιου εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου για την ανάπτυξή του στα "νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η είσοδος των πολυεθνικών επιχειρήσεων", την ενίσχυση των "μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων", με τα δικά τους μέτρα και σταθμά για την έννοια της ΜΜΕ, την ένταξή τους στα κοινοτικά προγράμματα και στο ΚΠΣ και την προώθηση του "ηλεκτρονικού εμπορίου", για την ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως υποστηρίζουν, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι εμποροβιομήχανοι χτες από την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνάντησή τους στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Επίσης, οι εμποροβιομήχανοι αξίωσαν συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και επιχείρησαν να "βγάλουν την ουρά τους απέξω" σε ό,τι αφορά τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Επίσης, επανέλαβαν τις αξιώσεις τους για ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για άρδην ξεφόρτωμα των επιχειρήσεων του ΟΑΕ, καθώς και για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων και ξεπούλημα της ΕΤΒΑ. Παράλληλα, ζήτησαν αναθεώρηση του ΠΔ 84/84, στην πραγματικότητα άρση οποιωνδήποτε περιβαλλοντικών περιορισμών για τη λειτουργία βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου "παρατήρησε" ότι η κυβέρνηση "καθυστερεί" το ξεπούλημα των μονάδων του ΕΟΤ.

Η Β. Παπανδρέου
Τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης να ενισχύσει, με κάθε τρόπο, το
μεγάλο κεφάλαιο ανέπτυξε, για μια ακόμα φορά, η Β. Παπανδρέου, μιλώντας σε μέλη του εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Κεντρικό θέμα των τοποθετήσεών της αποτέλεσαν οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκμίσθωση περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ σε ιδιώτες, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ ή των υπηρεσιών που προσφέρουν και οι κρατικές προμήθειες.
Η υ
πουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη δημιουργία θυγατρικών της ΔΕΗ από κοινού με ιδιώτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αξίωση που έντονα προβάλλουν οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ. Οι εταιρίες αυτές στην πραγματικότητα θα αποτελέσουν το "Δούρειο Ιππο" για την είσοδο στο ενεργειακό σύστημα ιδιωτών, οι οποίοι θα θησαυρίσουν, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές και την τεχνογνωσία της ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά την παράδοση των κρατικών προμηθειών σε ιδιώτες, είπε ότι θα γίνει - όπως άλλωστε ήδη γίνεται - με τη σύσταση Ανωνύμων Εταιριών, όπως ακριβώς απαιτούνται μεγάλα μονοπώλια, που θέλουν να επιβάλλουν φωτογραφικές διατάξεις στις κρατικές προμήθειες.

}


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ