Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Συνοπτικές διαδικασίες...

Σε μια βδομάδα η αποστολή της πολυεθνικής

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 14 Απρίλη, προτείνει η Ρώμη τη μετάβαση της πολυεθνικής δύναμης, η οποία "θα προστατεύσει τις αποστολές τροφίμων και φαρμάκων" και θα συμβάλει στην "αποκατάσταση ασφαλούς κλίματος" στην Αλβανία. Την επόμενη βδομάδα θα δοθεί και η αναγκαία κοινοβουλευτική έγκριση στις κυβερνήσεις των συμμετεχουσών χωρών για να συνεχίσουν.

Διαδικαστικά...

Ενώ η διάταξη των δυνάμεων που θα συνθέσουν την πολυεθνική δύναμη, η οποία θα αποσταλεί στην Αλβανία, αποτελούσε χτες αντικείμενο διαπραγματεύσεων, η επιτροπή πολιτικής διεύθυνσής της πρότεινε τη μετάβασή της στη χώρα από τη Δευτέρα 14 Απρίλη, παράλληλα με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η έχουσα το γενικό στρατιωτικό πρόσταγμα της "αστυνομευτικής" επιχείρησης πρότεινε χτες διάταξη ιταλικών και αυστριακών δυνάμεων στα Τίρανα, ισπανικών στο Σκούταρι, τουρκικών στο Φιέρι, γαλλικών στο Δυρράχιο, ρουμανικών στο Αργυρόκαστρο, ιταλικών στην Αυλώνα και των ελληνικών στη Λέζα. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία αντιπρότεινε να τοποθετηθούν οι Ελληνες στρατιωτικοί σε Αυλώνα και Αργυρόκαστρο. Σύμφωνα πάντως με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, "τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ιταλός στρατηγός Λουτσιάνο Φορλάνι διορίστηκε διοικητής της δύναμης, όπως ακριβώς αναμενόταν. Ενώ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Λα Στάμπα", ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα, υποστήριξε ότι είναι "πιθανόν ο ΟΗΕ να παρατείνει" το χρόνο της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής εάν κριθεί αναγκαίο...

Επεισόδια...

Βίαια επεισόδια αναφέρονται σε διάφορες περιοχές και όπως ανακοίνωσε χτες το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών, τα έξι μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν προχτές βράδυ στη μικρή πόλη Φούσε - Κρούγια, 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, σε μια πιθανολογούμενη ενέργεια αντεκδίκησης.

Στην Αυλώνα, συμμορίες ενόπλων προκάλεσαν ζημιές στο γήπεδο, στο θέατρο και σε μια βιβλιοθήκη της πόλης, ενώ επιτέθηκαν σε τοπικό ταχυδρομικό γραφείο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Δυνάμεις της Αστυνομίας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επιχείρηση στο Μπεράτι (Νότια Αλβανία) και κατάσχεσαν όπλα και πυρομαχικά. Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ζητήθηκε η αποστολή ενισχύσεων.Ο Μπερίσα

Φαίνεται ότι ο Αλβανός Πρόεδρος βρήκε έναν (χλιαρό) υποστηρικτή στο πρόσωπο του Προέδρου της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ. Ο Σαλί Μπερίσα είχε χτες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, στην οποία εξέφρασε τις απόψεις του. Κατ' αυτές "στα νότια της Αλβανίας υπήρξε μια ανταρσία, στην οποία συνενώθηκαν σε επιτροπές μαφιόζικες δομές και πρώην κομμουνιστές", από τις οποίες, όπως είπε, "ο πληθυσμός διαχωρίζει όλο και περισσότερο τη θέση του". Το Σοσιαλιστικό Κόμμα "έχει χάσει την αξιοπιστία του σε διάφορες περιοχές", υποστήριξε, ενώ είπε ότι με βάση το σημερινό κλίμα η διεξαγωγή ελεύθερων και τίμιων εκλογών είναι απίθανη! Ο Μπερίσα κατέληξε διατυπώνοντας την εκτίμηση πως υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν εκλογές κατά... το παλιό "κομμουνιστικό πρότυπο", μέσω τοπικών εκτελεστικών επιτροπών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και άλλη "συμφωνία κυρίων" για τις εκλογές (1997-06-24 00:00:00.0)
Ελιγμοί Μπερίσα ελέω διεθνών "πιέσεων"... (1997-05-15 00:00:00.0)
Καθορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών (1997-04-18 00:00:00.0)
Ποικίλες πιέσεις και υπολογισμοί... (1997-03-20 00:00:00.0)
Δεν παραδίνονται... (1997-03-19 00:00:00.0)
Σχηματισμός κυβέρνησης "χωρίς τον ξενοδόχο"... (1997-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ