Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή

Συνέντευξη με τον Φουάντ Ριζκ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού

Στην Αθήνα βρέθηκε για να πάρει μέρος στη συνάντηση των κομμουνιστικών κομμάτων της Ανατολικής Μεσογείου ο Φουάντ Ριζκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού και βουλευτής στο παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.Η μέρα της συζήτησής μας με τον Φουάντ Ριζκ συνέπεσε με την αιματηρή βομβιστική επίθεση της "Χαμάς" στο κέντρο του Τελ Αβίβ (21 Μάρτη), η οποία στοίχισε τη ζωή σε 4 άτομα και τραυμάτισε 50 άλλους. Η επίθεση, αλλά και η οξύτατη κρίση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, αναπόφευκτα, κατέλαβαν μεγάλο μέρος της συζήτησής μας.

- Ποια είναι η δική σας άποψη για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την "ειρηνευτική διαδικασία";

- Στην ουσία, η ειρηνευτική διαδικασία διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση της από τότε που ξεκίνησε με τη Συμφωνία του Οσλο.Αυτή η κρίση απειλεί να την μπλοκάρει εντελώς, ενώ παράλληλα γεννάται ο σοβαρότατος κίνδυνος να ξανακυλήσει ολόκληρη η περιοχή σε ένα φαύλο κύκλο συγκρούσεων και βίας. Η αιτία των οξύτατων προβλημάτων δεν είναι άλλη από την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.Και είναι λογικό αυτό, αν αναλογιστεί κανείς τη σύνθεση της κυβέρνησης αυτής, που αποτελείται, κυρίως, από εξτρεμιστικές και θρησκευτικές δυνάμεις. Είναι σαφές, πια, ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δε θέλει να υλοποιήσει όλα τα σημεία των ισραηλινο-παλαιστινιακών συμφωνιών, αλλά αντίθετα επιστρέφει, όλο και περισσότερα, στα παραδοσιακά σιωνιστικά συνθήματα, που είχαν τεθεί στο περιθώριο με την ειρηνευτική διαδικασία.

Ακολουθώντας αυτήν την κατεύθυνση, η ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνείται να εφαρμόσει τις συνθήκες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Παλαιστινίους. Επιπλέον, η ένταση κλιμακώθηκε εξαιτίας της επιμονής του Ισραήλ στην πολιτική του εποικισμού και της κατάσχεσης της παλαιστινιακής γης. Οι αποφάσεις αυτές είναι επικίνδυνες, ιδιαίτερα αν αναφερθούμε στην απόφαση οικοδόμησης νέου οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Απόφαση που σκοπεύει στο να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα όσον αφορά τη δημογραφία της πόλης και να καθορίσει από τώρα τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Υπεύθυνη η ισραηλινή πολιτική για την κρίση και τη βία

- Μετά τη σημερινή αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ, ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας", καθώς η ένταση ήταν, έτσι κι αλλιώς, αυξημένη;

- Το κόμμα μας ήταν και είναι πάντα αντίθετο στην οποιαδήποτε επιθετική πράξη που έχει ως στόχο αθώους πολίτες είτε είναι Ισραηλινοί είτε είναι Παλαιστίνιοι. Εάν, όμως, κληθώ να επιρρίψω σε κάποιον την ευθύνη μιας τέτοιας πράξης, θα πω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει την ολοκληρωτική ευθύνη. Η βία προκαλεί βία.Από τότε που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Νετανιάχου χρησιμοποιεί τη βία, ακόμα και την οργανωμένη βία, κατά του παλαιστινιακού λαού. Είτε εκφράζεται μέσω της παράνομης διάνοιξης της σήραγγας κάτω από το τέμενος αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, όπως έγινε το Σεπτέμβρη, είτε εκφράζεται μέσω της οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στην τοποθεσία Αμπού Γκνέιμ του αραβικού τομέα της Ιερουσαλήμ, πρόκειται για βία.

Είναι γνωστό ότι ο Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε τους Παλαιστινίους να μην καταφύγουν στη βία και για αυτό είναι εντελώς παράλογο να επιρρίπτεται η ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η ευθύνη της επίθεσης ανήκει ολοκληρωτικά στην ισραηλινή κυβέρνηση.

- Με δεδομένες, λοιπόν, τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, πιστεύετε ότι είναι εφικτό να συνεχιστούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες;

- Ακόμα και πριν τη βομβιστική επίθεση, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες είχαν σταματήσει, η ειρηνευτική διαδικασία είχε περιέλθει σε τέλμα.Είναι, άλλωστε, βέβαιο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ για να οξύνει, ακόμα περισσότερο, τα πνεύματα. Είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο ότι η ασφάλεια του Ισραήλ, που τόσο πολύ ευαγγελίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να διαφυλαχτεί από κανέναν, ούτε από τις ισραηλινές αρχές, όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου παραβιάζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες και ασκεί βία στον παλαιστινιακό λαό. Εάν η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια στους Ισραηλινούς πολίτες, θα πρέπει να κάνει ακριβώς το ίδιο και για τους Παλαιστινίους.

Στόχος μας το ανεξάρτητο, δημοκρατικό κράτος

- Ποιες είναι οι δραστηριότητες του κόμματός σας μέσα στα αυτόνομα εδάφη, ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας στα πλαίσια της παλαιστινιακής κοινωνίας;

- Πιστεύουμε ως Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού ότι η συγκεκριμένη φάση στην πορεία του λαού μας χαρακτηρίζεται από δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι η φάση της ολοκληρωτικής απελευθέρωσης της παλαιστινιακής γης και της εδραίωσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που δεν έχει, ακόμα, υλοποιηθεί. Επιπλέον, μετά την εγκαθίδρυση της νέας Παλαιστινιακής Αρχής βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μπροστά στο καθήκον της θεμελίωσης μιας δημοκρατικής κοινωνίας, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του παλαιστινιακού λαού. Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτούς τους δύο παράγοντες, το Κόμμα μας αποφάσισε να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη για την υλοποίηση των δύο αυτών στόχων.

- Ποια είναι η κατάσταση, σήμερα, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις του παλαιστινιακού λαού με την παλαιστινιακή αρχή;

- Οσον αφορά τις σχέσεις κοινωνίας - εξουσίας υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, πολλά πράγματα να γίνουν. Υπάρχουν αντικειμενικές, αλλά και υποκειμενικές δυσκολίες. Η ισραηλινή κατοχή εμποδίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πολιτικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει η εθνική εξουσία των Παλαιστινίων, αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κύρια αντικειμενική δυσκολία. Οσον αφορά, τώρα, τις υποκειμενικές δυσκολίες, μας λείπει η εμπειρία της εγκαθίδρυσης, αλλά και της ορθής λειτουργίας μιας εύρυθμης δημοκρατικής κοινωνίας.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μεγάλα κενά τόσο στην ουσία όσο και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας από την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Κόμμα μας προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του στον παλαιστινιακό λαό ώστε να μπορέσει, μέσα από την άσκηση πίεσης, να επιτύχει την κάλυψη των κενών αυτών. Πάντως, παρά τα ελαττώματα και τις ελλείψεις, νομίζουμε ότι οι εκλογές για το Νομοθετικό Συμβούλιό μας ήταν ένα πολύ θετικό βήμα,το οποίο θα συνεχιστεί με τη διεξαγωγή, σύντομα, εκλογών για τοπικά συμβούλια, εάν, βέβαια, η γενικότερη κατάσταση το επιτρέπει. Το Κόμμα μας, μέσα από συνεχόμενη πάλη, προσπαθεί να επιτύχει τη θέσπιση δημοκρατικών θεσμών, πάνω στους οποίους θα στηριχτεί μια δημοκρατική κοινωνία.

- Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση σας απέναντι στις "εξτρεμιστικές" θρησκευτικές οργανώσεις, όπως συνηθίζουμε να τις ονομάζουμε;

- Κάθε είδος εξτρεμισμού, θρησκευτικός ή εθνικιστικός, είναι, σαφώς, αντίθετο στην εξυπηρέτηση των παλαιστινιακών εθνικών συμφερόντων. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να θεμελιωθούν αντιστάσεις ενάντια στον εξτρεμισμό. Οι προσπάθειες αυτές συγκεκριμενοποιήθηκαν με την εθνική συνάντηση όλων των οργανώσεων και παρατάξεων στη Νάμπλους, την περασμένη βδομάδα, με θέμα τις εξελίξεις στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις και την τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος τόσο οι δυνάμεις που τάσσονται κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας όσο και αυτές που τάσσονται υπέρ, έχοντας ως στόχο να συμφωνήσουν σε ένα, αποδεκτό από όλους, πλαίσιο προτάσεων, που θα είναι προς όφελος του παλαιστινιακού λαού.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ