Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Κουβέντα" να γίνεται

Πιέσεις για την εκκίνηση ενός διαλόγου με την Αγκυρα, δέχεται η Αθήνα

Οι "ανησυχίες" για το ενδεχόμενο ενός νέου ελληνοτουρκικού επεισοδίου που επαναδιατύπωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Νάιλς σε συνέντευξή του στο "Βήμα", δεν είναι ανεξάρτητες από τις παρασκηνιακές προσπάθειες για την "οργάνωση" μιας εφ' όλης της ύλης συζήτησης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Το βάρος των προσπαθειών αυτή την περίοδο φαίνεται πως έχει αναλάβει η ολλανδική προεδρία η οποία επιδιώκει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον με τη συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτή επιχειρεί να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις και να κρατήσει "ζεστές" τις απειλές για το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης.

"Εξακολουθώ να παραμένω αισιόδοξος ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας", δήλωσε χτες το μεσημέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν Μίρλο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Νορντβέικ της Ολλανδίας λίγο μετά το τέλος των εργασιών του "κονκλαβίου" των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ολλανδός προεδρεύων σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεών του στην Αθήνα και στην Αγκυρα, σημείωσε ότι η ολλανδική προεδρία αισθάνεται ότι ο λόγος της "βρίσκει απήχηση στις δυο πρωτεύουσες".

Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εξέφρασε η ελληνική πλευρά έναντι της πρότασης δημιουργίας μιας "Επιτροπής Σοφών" για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ο Ολλανδός προεδρεύων δήλωσε: "το πρόβλημα είναι αρκετά πιο σύνθετο και χρειάζονται αποσαφηνίσεις".

Ολλανδικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πάντως, σήμερα στο Νορντβέικ, ότι η ολλανδική προεδρία θα επανεξετάσει το περιεχόμενο και τη μορφή που θα μπορέσει ενδεχομένως να λάβει η εν λόγω Επιτροπή υπό το φως των παρατηρήσεων που διατύπωσε η ελληνική διπλωματία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Χανς Βαν Μίρλο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με μια πηγή, με την πρόταση δημιουργίας της "Επιτροπής Σοφών" έχει συμφωνήσει απόλυτα η τουρκική πλευρά η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την ολλανδική ιδέα.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Ν. Αθανασάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε πως τίποτε δεν "κινείται" στα ελληνοτουρκικά. Ο Ν. Αθανασάκης επανέλαβε τους τρεις όρους που πρόσφατα είχε διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει μια διαδικασία απεμπλοκής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές με... νόημα (1997-05-29 00:00:00.0)
"Φρένο" από την Αθήνα (1997-05-17 00:00:00.0)
Αποφασίστηκε η επιτροπή "σοφών" (1997-04-30 00:00:00.0)
Σύντομα πιάνει δουλιά η επιτροπή (1997-04-18 00:00:00.0)
"Παίζεται" το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ