Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ανθρακες" οι αυξήσεις των στρατιωτικών

"Ανθρακες ο θησαυρός" του νέου μισθολογίου των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαλυπτικά είναι τα αναλυτικά φύλλα μισθοδοσίας - πριν και μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου - που μας έφερε αξιωματικός του Στρατού Ξηράς με βαθμό υπολοχαγού ο οποίος υπηρετεί σε ακριτική περιοχή και όπως μας δήλωσε αναγκάζεται να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Με βάση αυτά, το Δεκέμβρη του 1996 οβασικός μισθός του ήταν 43.000 δραχμές και με τα διάφορα επιδόματα έφθανε τις 322.500 δραχμές από τις οποίες αφαιρούνταν 56.000 για κρατήσεις. Επαιρνε καθαρό μισθό δηλαδή περίπου 267.000 δραχμές, έχοντας ένα παιδί. Από αυτά δίνει 100.000 δραχμές για ενοίκιο ενώ ησύζυγός του δεν μπορεί να εργάζεται εξαιτίας των συνεχών μετακινήσεων.

Η απάτη όπως χαρακτηριστικά λέει, γίνεται ολοφάνερη με μια ματιά στο νέο αναλυτικό φύλλο μισθοδοσίας, αυτό του Μάρτη του 1997. Ο βασικός μισθός παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο και φθάνει τις 176.000 δραχμές, αλλά η αύξηση αυτή είναι μόνο φαινομενική αφού κόβονται τα επιδόματα και οι κρατήσεις ξεπερνούν τις 60.000 δραχμές. Το αποτέλεσμα είναι ο καθαρός μισθός του να φθάνει τις 281.000 δραχμές, δηλαδή η πραγματική αύξηση να είναι μόνο περίπου 5%.

Η κατάσταση αυτή, όπως μας λέει ο ίδιος αξιωματικός, αναγκάζει αυτόν όπως και άλλους συναδέλφους του να αναζητούν και δεύτερη δουλιά για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ανάγκες που και λόγω των ειδικών συνθηκών πουαντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, είναι ακόμα πιο μεγάλες. Ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του αναρωτιούνται αν η παραπάνω εικόνα είναι συμβατή με την ανάγκη ενίσχυσης του αξιόμαχου του στρατού αλλά και του ηθικού του προσωπικού που υπηρετεί σ' αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ