Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών

Σε παιχνίδι μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εξελίσσεται το θέμα της αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία.

Από την πλευρά του ΓΕΣ, όπως προκύπτει από στρατιωτικές πηγές, δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες και ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια, σε σχέση με τη σύνθεση του τάγματος που θα σταλεί στην Αλβανία. Το ένα προβλέπει την αποστολή ενός τάγματος επανδρωμένου με μόνιμο προσωπικό κατά τα πρότυπα της δύναμης που έχει πάει στη Βοσνία, το οποίο έχει επιλεγεί, το άλλο προβλέπει την αποστολή ενός πλήρους τάγματος στο οποίο θα συμμετέχουν και στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Βέβαια το τάγμα αυτό θα είναι στην ουσία μηχανοκίνητο συγκρότημα. Αυτό που μένει, όπως προσθέτουν οι πηγές του ΓΕΣ, είναι η πολιτική απόφαση. Τα σχόλια αυτά έχουν χαρακτήρα επισήμανσης ότι την όποια ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση που πήρε την απόφαση για την αποστολή, αλλά και απάντησης στα όσο διέρρεαν περί δυστοκίας για τη συγκρότηση της δύναμης.

Στο μεταξύ οι διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των χωρών που θα πάρουν μέρος στην πολυεθνική δύναμη συνεχίζονται στην Ιταλία. Από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα δεν υπάρξει αδιέξοδο και τελικά θα δοθεί λύση στη διαμάχη με την ιταλική πλευρά σχετικά με τις θέσεις που θα πάρουν οι ελληνικές δυνάμεις. Σαν επικρατέστερη θεωρείται η φόρμουλα των μεικτών τμημάτων και κατά συνέπεια της διασποράς της ελληνικής δύναμης σε διάφορα σημεία που θα περιλαμβάνουν και το νότο της Αλβανίας. Σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι να μην σταλεί αυτοδύναμο τάγμα, αλλά επιμέρους τμήματα διαφόρων όπλων. Πάντως η ελληνική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία θα είναι κατά κύριο λόγο μηχανοκίνητη και διαθέτει πλήρη πολεμικό εξοπλισμό για την κάλυψη της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ