Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Συνομιλίες στο ρυθμό διαδηλώσεων και ανταρτικών επελάσεων

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Αντιδικτατορική συγκέντρωση στο κέντρο της Κινσάσα έκαναν χτες χιλιάδες Ζαϊρινοί πολίτες, προτάσσοντας στη βία εκατοντάδων στρατιωτών συνθήματα για την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες συνέχιζαν ακάθεκτοι την κυρίευση της πόλης Λουμπούμπασι και οι εκπρόσωποί τους - από θέση ισχύος - συναντιόνταν με εκπροσώπους της κυβέρνησης Μομπούτου με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας.

"Η εξουσία ανήκει στο λαό. Θέλουμε αλλαγή", ήταν τα πρώτα λόγια που φώναζαν μαζικά χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων αρκετοί μιλώντας σε δημοσιογράφους διαβεβαίωναν ότι είναι σε θέση να δώσουν και τη ζωή τους προκειμένου "να πεθάνει η δικτατορία του Μομπούτου και της κλίκας του".

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της πορείας, επενέβησαν οι στρατιώτες του καθεστώτος Μομπούτου. Επιχείρησαν να καταστείλουν τη διαδήλωση με βροχή δακρυγόνων και κλομπ.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη ζαϊρινή πόλη, Λουμπούμπασι,ο τοπικός ραδιοσταθμός καταλήφθηκε από τους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ" και άρχισε από χτες να μεταδίδει μηνύματα για την αποσκίρτηση των στρατιωτών από το σώμα των κυβερνητικών δυνάμεων. Σαφής ένδειξη ότι αρκετό ακόμη έδαφος χάθηκε κάτω από τα πόδια του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο...

Το μήνυμα μεταδιδόταν στη διάλεκτο Λινγκάλα, που μιλούν οι περισσότεροι στρατιώτες, και καλούσε τους άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων "να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να μην προχωρήσουν σε λεηλασίες και να υποδεχτούν σαν αδέλφια τους τους αντάρτες".

Κάτοικοι του Λουμπούμπασι αναφέρουν ότι η έκκληση αυτή διατυπώνεται από μέλη του στρατού, καθώς οι ομάδες των ανταρτών προελαύνουν προς την πόλη.

Ενας επιχειρηματίας στη γειτονική πόλη Κιπούσι, που έγινε αυτόπτης μάρτυρας της προέλασης των ανταρτών στην περιοχή, ανέφερε ότι προς το Λουμπούμπασι έφτασαν περίπου 1.000 - 2.000 αντάρτες, χωρίς η πληροφορία αυτή να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις στη Ν. Αφρική

Τα παζάρια στο νοτιοαφρικανικό "τραπέζι διαλόγου" ανάμεσα σε αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας" και εκπροσώπους του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο άρχισαν το περασμένο Σάββατο στο κυβερνητικό "Κτίριο Ενότητας" στην Πρετόρια.

Η ατμόσφαιρα στις προκαταρκτικές επαφές των δύο πλευρών ήταν κατά τον εκπρόσωπο της πρεσβείας της Ζάμπιας Ζαν Νεστόρ - Μποκούμπε, "φιλική και αδελφική". Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επιστήσει την προσοχή των δημοσιογράφων στο γεγονός ότι οι ελπίδες είναι αμυδρές για μία "ταχεία επίλυση της σύρραξης", σημειώνοντας ότι "οι αντάρτες διαπραγματεύονται από θέση ισχύος". Λίγη ώρα μετά, ο εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Πίτερ Σουανπέλ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών συνεχίστηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής και επαναλήφθηκαν χτες το πρωί. Απέφυγε, όμως, να προβεί σε εκτιμήσεις που αφορούσαν τόσο το "κλίμα" όσο και την "ουσία" της συνάντησης των δύο πλευρών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συμμαχία των ανταρτών έχει την εξουσία (1997-05-20 00:00:00.0)
Παρελθόν από χτες ο Μομπούτου (1997-05-17 00:00:00.0)
Ατέρμονα τα πάθη των προσφύγων... (1997-04-30 00:00:00.0)
Επεσε και η πόλη Λουμπούμπασι... (1997-04-10 00:00:00.0)
Διαλλακτικότερος τώρα ο Μομπούτου... (1997-03-27 00:00:00.0)
Στα χέρια των ανταρτών το μισό Ζα'ϊρ! (1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ