Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιδιώξεις, ευσεβείς πόθοι και συγκρούσεις...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ενώ Ουάσιγκτον και Ιταλία "εκτίθενται" παίρνοντας θέση κατά του Μπερίσα και υπέρ του Φίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Αριάν Σταρόβα επιχειρεί να τηρήσει τις ισορροπίες και να καθησυχάσει τη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Αλβανίας επιχειρεί να επανεμφανιστεί ως ενεργός στο πολιτικό σκηνικό και ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια, με μοχλό την ψηφοφορία για την έγκριση της αποστολής...

"Αρχισαν τα όργανα";

Ηνωμένες Πολιτείες και Ιταλία "εκτέθηκαν" προχτές και χτες: Η μεν Ουάσιγκτον με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, η δε Ρώμη με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Πιέρο Φασίνο.

Ο Μπερνς ξεπέρασε τον εαυτό του: Κάλεσε τους Αλβανούς πολίτες "να μην επεμβαίνουν στη διαδικασία σταθεροποίησης της χώρας και να προωθούν τις ανησυχίες τους μέσω διαλόγου" (!). Σε επίσημη δήλωσή του, τόνισε ότι "αποτελεί ευθύνη όλων των Αλβανών η εξασφάλιση της επιτυχίας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με τη συμφωνία όλων των πολιτικών παρατάξεων της Αλβανίας μετά από μεσολάβηση του ΟΑΣΕ". Οι ΗΠΑ, είπε, είναι αποφασισμένες να εργαστούν με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης (...), ο καγκελάριος Βρανίτσκι θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για την επιστροφή κανονικής διακυβέρνησης σε όλα τα τμήματα της Αλβανίας (...), καλωσορίζουμε τη δημιουργία της πολυεθνικής δύναμης (...), τιμούμε την κυβέρνηση της Ιταλίας για τον ηγετικό της ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης της πολυεθνικής δύναμης. Και κατέληξε, λέγοντας ότι "η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αλβανία και το όχημα για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Φίνο".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Ρώμη, ο Ιταλός υφυπουργός Πιέρο Φασίνο υιοθέτησε μια όψιμη αμερικανική θέση: Δήλωσε πως ο Σαλί Μπερίσα πρέπει να εγκαταλείψει την προεδρία, αλλά ότι η ιταλική κυβέρνηση δε θα ασκήσει πιέσεις για να επιτύχει την παραίτησή του. Η δήλωση προκάλεσε έντονο διάβημα από τον υπουργό Εξωτερικών (και σύμμαχο του Μπερίσα) Αριάν Σταρόβα:"Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ανεπίτρεπτη ανάμειξη του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας. Αυτού του είδους η επέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας είναι ανεπίτρεπτη, ιδιαίτερα τώρα που η Ιταλία θα ηγείται της πολυεθνικής δύναμης, που αναμένεται στη χώρα".

Από την άλλη όμως, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των χωρών που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη. "Εχουν άδικο" οι κυβερνήσεις να φροντίζουν, ώστε οι στρατιώτες τους να αποφύγουν τις νότιες περιοχές της χώρας, δήλωσε. "Οι απειλές κατά των Ιταλών στρατιωτών στην Αυλώνα, δεν είναι παρά λέξεις, είναι περισσότερο φανταστικές, παρά πραγματικές", πρόσθεσε ο Σταρόβα.

"Πυροτεχνήματα"...

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, κυριάρχησε χτες η απόρριψη της πρότασης του Προέδρου Σαλί Μπερίσα για την κατάρτιση ενός νέου Σχεδίου Συντάγματος από την αλβανική αντιπολίτευση.

"Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε περί Συντάγματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελί Μάικο και πρόσθεσε ότι επείγει για τα κόμματα να επικεντρώσουν στους τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα και στην προετοιμασία των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνη. "Είναι παράλογο να μιλάμε περί Συντάγματος μία στιγμή κατά την οποία τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους", κατέληξε ο Μάικο.

Ο Μπερίσα έχει καλέσει τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να μετάσχουν σήμερα Τετάρτη σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με θέμα την τροποποίηση του Συντάγματος.

ΟΜπερλουσκόνι...

Αν και η διαδικασία προετοιμασίας της πολυεθνικής βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, η αποστολή της έχει να αντιμετωπίσει αρκετά ακόμη προβλήματα - ένα εκ των οποίων θα είναι η εσωτερική πολιτική σύγκρουση στην ηγέτιδά της Ιταλία. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε χτες ότι η Συμμαχία για την Ελευθερία (μεγαλύτερο δεξιό κόμμα) θα καταθέσει δική της πρόταση και θα καταψηφίσει αυτήν της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της πολυεθνικής, στις ψηφοφορίες στη Γερουσία και τη Βουλή.

Η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά όχι στη Βουλή, όπου εξαρτάται από την ψήφο του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Το κόμμα του Φάουστο Μπερτινότι έχει αποσαφηνίσει πως θα ψηφίσει "όχι" στις δύο ψηφοφορίες.

Ο Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκε ότι η Συμμαχία για την Ελευθερία, η οποία μέχρι τώρα ήταν υπέρ της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, άλλαξε στάση μετά τη δήλωση του Φασίνο, ότι η κυβέρνηση Πρόντι πιστεύει πως ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ