Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χτυπήματα του Εγκέλαδου σε Πάτρα, Τρίπολη και Κατερίνη

Εντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώνεται τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χτες οι σεισμογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν πέντε ασθενείς σεισμικές δονήσεις, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Πάτρας, της Τρίπολης και της Κατερίνης. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για προσεισμικές δονήσεις και χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα φυσιολογική. Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι - κυρίως της Πελοποννήσου, λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής - ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού εδώ και μερικές μέρες ζουν στους "ρυθμούς" του Εγκέλαδου.

Το περασμένο Σάββατο, 5 Απρίλη, στις 10:58 και 11:10 το πρωί σημειώθηκαν δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα νότια της Πάτρας και 175 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Τη Δευτέρα 7 Απρίλη, ο Εγκέλαδος χτύπησε και πάλι δύο φορές με επίκεντρο αυτή τη φορά την Τρίπολη και την Κατερίνη. Συγκεκριμένα, στις 7:32 το πρωί, σημειώθηκε σεισμική δόνηση έντασης 4 Ρίχτερ, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, μεταξύ Μεγαλόπολης και Αμαλιάδας. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε και νέος σεισμός έντασης 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κατερίνης, 275 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Σημειώνεται ότι οι δονήσεις έγιναν αισθητές, αφού σημειώθηκαν πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανησυχήσουν ιδιαίτερα, φοβούμενοι νέο μεγαλύτερο σεισμό.

Τέλος, χτες το πρωί οι σεισμογράφοι του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ βόρεια της Κέρκυρας, στην περιοχή της Αλβανίας. "Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών είναι φυσιολογική και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία", επισήμανε στο "Ρ" ο Δ. Παπαναστασίου,σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. "Τα στοιχεία δε δείχνουν ότι πρόκειται για προσεισμούς και οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν", κατέληξε ο σεισμολόγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ