Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Τώρα απειλούν με διακοπή των "χρηματοδοτήσεων"

Ο Γ. Παπαντωνίου αποκαλύπτει ότι προωθείται η συρρίκνωση των κοινοτικών προϋπολογισμών από το 1998 και ο περιορισμός των λεγόμενων κοινοτικών πόρων

Η ΕΕ θέτει ζήτημα συρρίκνωσης των ετήσιων προϋπολογισμών της Κοινότητας και περικοπή των λεγόμενων κοινοτικών πόρων προς τις χώρες του Νότου και φυσικά προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών, που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ολλανδία, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι από την ολλανδική προεδρία και χώρες του Βορρά τέθηκε θέμα να περικοπούν πόροι των κοινοτικών προϋπολογισμών από το 1998 και για τα επόμενα χρόνια.

Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια σημαίνει ότι τίθεται ανοιχτά και χωρίς προσχήματα θέμα περικοπών στα ήδη εγκεκριμένα και υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδοτήσεων, των γνωστών και ως "πακέτο Ντελόρ 2". Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πάντως υπήρξε τουλάχιστον αντιφατικός, καθώς ενώ αρχικά ανέφερε ότι η πρόταση για περικοπές δαπανών αφορούσε τους προϋπολογισμούς της Κοινότητας από το 1998 και μετά, στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα για τα κονδύλια που ήδη έχουν εγκριθεί μέχρι το 1999, οπότε και τελειώνει το "πακέτο Ντελόρ 2", αλλά με τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις που χρονικά τοποθετούνται μετά το 2000.

Οι κυβερνητικές όμως ασάφειες και τα μισόλογα ρίχνουν φως στις επιδιώξεις των πιο επιθετικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, οι οποίες, αφού πέτυχαν το άνοιγμα των αγορών το 1992, κρίνουν πλέον ότι δε χρειάζεται να δίνουν προς τις χώρες του Νότου ούτε καν αυτά τα ψιχία που τους έδιναν μέχρι τώρα μέσω των πακέτων "στήριξης", στην προοπτική - υποτίθεται - άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων και σε αντιστάθμισμα - και πάλι υποτίθεται - των επιπτώσεων που υπέστησαν από την "απελευθέρωση".

Μπροστά στη δυσοίωνη αυτή προοπτική, η οποία ξεγυμνώνει πλήρως το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα, αυτό του δήθεν οικονομικού οφέλους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έριξε... τουφεκιές στον αέρα, προετοιμάζοντας παράλληλα την κοινή γνώμη για την επερχόμενη ήττα.

Μίλησε για "συγκρουσιακή κατάσταση" μεταξύ Βορρά και Νότου, με επιδίωξη των χωρών του Βορρά να μειώσουν τη συμμετοχή τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να επιτύχουν: α) Τους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ και β) να χρηματοδοτήσουν το κόστος της διεύρυνσης της Κοινότητας με νέα μέλη. Στη συνέχεια όμως διευκρίνισε ότι από τις χώρες του Νότου, η Ιταλία τάχθηκε με τον Βορρά, η Πορτογαλία στήριξε ουδέτερη στάση, ενώ κατά της πρότασης τάχθηκαν... η Ελλάδα και η Ισπανία. Εκανε επίσης λόγο για κερδισμένη μάχη (όπως είπε αποσύρθηκε η πρόταση), για να τονίσει στη συνέχεια ότι θα ακολουθήσουν... πολλές σκληρές μάχες και δε δίστασε να χαρακτηρίσει την έκβαση του πολέμου... άδηλη. Με λίγα δηλαδή λόγια, η συρρίκνωση των κοινοτικών προϋπολογισμών βρίσκεται προ των πυλών και οι κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν μάχες με άσφαιρα πυρά.

Τα έσοδα

Την υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το α τρίμηνο του 1997 αναγνώρισε χτες και επίσημα ο Γ. Παπαντωνίου. Οπως είπε, τα φορολογικά έσοδα το τρίμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 10% (έναντι στόχου 14,6%), ενώ μεγαλύτερη υστέρηση - χωρίς να αναφέρει ποσοστό - παρουσίασαν τα λεγόμενα μη φορολογικά, την οποία όμως απέδωσε στη μη είσπραξη από το δημόσιο των μερισμάτων από τα κέρδη του ΟΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αρνητικά απάντησε σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων, ενώ τόνισε τέλος ότι από την τελευταία ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε 400 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ