Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Οι πρώτοι Ιταλοί στρατιώτες στο Δυρράχιο

ΡΩΜΗ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Σήμερα το πρωί, αναμένονταν στην Αλβανία οι πρώτες ιταλικές δυνάμεις της πολυεθνικής αποστολής στο Δυρράχιο, "για να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας στην Αλβανία", σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Το μεταγωγικό του ιταλικού ναυτικού με στρατιώτες και τεθωρακισμένα αναχώρησε χτες από το Πρίντιζι. Οι πρώτοι στρατιώτες του συντάγματος "Γκονίντε" (περίπου 20) θα αποβιβαστούν για να επιθεωρήσουν το χώρο, όπου θα γίνει η κύρια απόβαση των δυνάμεων της πολυεθνικής, τη Δευτέρα.

Χτες απέπλευσε από το Πρίντιζι και το ναρκαλιευτικό "Ρίμινι", το οποίο θα αρχίσει ελέγχους για την ανεύρεση ναρκών.

Συνολικά, η Ιταλία εκτιμάται ότι θα στείλει έξι χιλιάδες άνδρες της στην Αλβανία.

Ευκαιρίας δοθείσης...

Η διαφορά προσέγγισης, όσον αφορά τα της αποστολής στην Αλβανία, μεταξύ των κομμάτων του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης - η οποία, αν και δε συμμετέχει σ' αυτόν, τον στηρίζει στη Βουλή - έδωσε την ευκαιρία στον Ρομάνο Πρόντι και τους συν αυτώ να επανεπιβεβαιώσουν τη θέση τους. Ετσι, κατόπιν υποδείξεως του Προέδρου Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ο πρωθυπουργός Πρόντι ζήτησε χτες εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο Πρόντι παρουσίασε χτες στη Γερουσία λεπτομερές πρόγραμμα για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνησή του τους επόμενους μήνες (μεταξύ άλλων το "κοινωνικό κράτος" και τις μεταρρυθμίσεις επ' αυτού, την είσοδο της χώρας στη νομισματική ένωση, τον προϋπολογισμό του 1998).

Με δεδομένο ότι η Κομμουνιστική Επανίδρυση έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται απλώς στην αποστολή της πολυεθνικής υπό τους όρους που έχουν συμφωνηθεί και δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση Πρόντι, ο συνασπισμός δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ούτε στη Βουλή. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ η ψηφοφορία αύριο, Σάββατο.

Πάντως, ο φιλοκυβερνητικός - και μη - ιταλικός Τύπος επικρίνει με δριμύτητα τη στάση της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Η "Στάμπα" υποστηρίζει ότι ο Φάουστο Μπερτινότι "επέτρεψε στη Δεξιά να παρουσιαστεί σαν υπεύθυνη αντιπολίτευση που προσέφερε τη βοήθειά της στην κυβέρνηση, η οποία κινδύνευε να γελοιοποιηθεί διεθνώς", ενώ η "Κοριέρε ντε λα Σέρα" εκτιμά ότι "η Επανίδρυση έριξε την κυβέρνηση στα χέρια της Δεξιάς".

Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και εξέχον μέλος του συνασπισμού, πέραν των δηλώσεών του ότι δεν επιθυμεί τη μεταβολή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αν και θεωρεί πλέον τους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης "εχθρούς", παρουσίασε και μια "δραστική" ιδέα. Θα παρουσιάσει στο τέλος Ιούνη στο Κοινοβούλιο σχέδια μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου για τη δημιουργία στην Ιταλία ενός διπολικού συστήματος και θα την "απαλλάξει" από τις κοινοβουλευτικές κρίσεις...

Γάλλοι, Τούρκοι και Δανοί...

Στο μεταξύ, το "πράσινο φως" της Ρώμης αναμένουν και οι πρώτοι τετρακόσιοι Γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν χτες σε αποβατικό στην Τουλόν, για να αναχωρήσουν για την Αλβανία. Οι υπόλοιποι 600 του γαλλικού αποσπάσματος θα αναχωρήσουν με ειδικά ναυλωμένο οχηματαγωγό.

Το γαλλικό απόσπασμα, κατά το τελικό ιταλικό σχέδιο, θα αποβιβαστεί στο Δυρράχιο και θα επιτηρεί τη διέλευση προς τα Τίρανα, για την ασφαλή μεταφορά ειδών διατροφής και ιατρικού υλικού. Περιλαμβάνει τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και δύο μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου "Puma". Ολες οι μονάδες έχουν εμπειρία σε ξένες αποστολές, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η τουρκική στρατιωτική δύναμη πιθανότατα θα αναχωρήσει την ερχόμενη βδομάδα για την Αλβανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν. Θα αποτελείται από 500 στρατιώτες.

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες βράδυ τη συμμετοχή της τουρκικής δύναμης στην αποστολή.

Σε συνομιλίες του με τον Αλβανό υφυπουργό Εξωτερικών Αλμπερτ Ρακίμπι, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία, ο Οϊμέν δήλωσε ότι "καμία χώρα δεν πρέπει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας (αλλά) όλες οι χώρες οφείλουν να συμβάλουν στις προσπάθειες, που γίνονται με γνώμονα τη βούληση του αλβανικού λαού".

Από την πλευρά του, ο Αλβανός διπλωμάτης είπε ότι "η ασφάλεια και η σταθερότητα της Αλβανίας είναι σημαντικές για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων" και πρόσθεσε ότι θα επιδώσει μήνυμα του Προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα στον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και μία πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Αριαν Στάροβα προς την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ να επισκεφθεί την Αλβανία.

Η Κοπεγχάχη ανακοίνωσε χτες ότι ετοιμάζει σχέδιο συμμετοχής της στην πολυεθνική δύναμη. Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, είπε ότι "η δανέζικη ομάδα στρατιωτών προβλέπεται να βρίσκεται στην Αλβανία γύρω στις 10 Μάη".

Στο εσωτερικό αλβανικό σκηνικό

Στην εκτίμηση ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τίθεται εν αμφιβόλω όσο λειτουργούν οι "επιτροπές σωτηρίας" των εξεγερμένων πολιτών προχώρησε χτες ο Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα"Ντι Πρέσε". Ακόμη, ο Μπερίσα "καλωσορίζει" την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης.

Την ίδια ώρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας συμφώνησαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ώστε να επιλέξει ο λαός μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, της Προεδρικής Δημοκρατίας και της Μοναρχίας. Κατά αλβανικές εφημερίδες, η ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν έχει αποφασιστεί, αλλά ενδέχεται να συμπέσει με τις εκλογές του Ιούνη. Ολως τυχαίως, ο διεκδικητής του αλβανικού θρόνου, Λέκα Ζόγκου, αναμένεται στη χώρα το ερχόμενο Σάββατο, όπου θα παραμείνει για απροσδιόριστη περίοδο.

"Περίεργες" ταραχές

Επίθεση αγνώστων, που άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού τμήματος, σημειώθηκε προχτές βράδυ στη Σκόδρα, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ.

Οι άγνωστοι χρησιμοποίησαν αυτόματα και χειροβομβίδες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ενοπλη συμμορία άνοιξε προχτές τη νύχτα πυρ σε καφενείο της Πρεμετής, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και δυο άλλοι να τραυματιστούν σοβαρά. Η κατάσταση χτες στην πόλη ήταν τεταμένη, αφού υπήρχαν πληροφορίες για επανάληψη παρόμοιων επιθέσεων.

Οι υλικές απώλειες του στρατού...

Σε 1,5 δισ. δολάρια ανέρχονται οι υλικές ζημιές από τις λεηλασίες των αποθηκών του, σύμφωνα με στοιχεία της αλβανικής εφημερίδας "Ρεπούμπλικα". Πηγές του αλβανικού υπουργείου Αμύνης ισχυρίζονται ότι το 75% των στρατιωτικών μονάδων έχει υποστεί λεηλασίες. Υπολογίζεται, κατά τις ίδιες πηγές, ότι συνολικά έχουν κλαπεί 450.000 αυτόματα Καλάσνικοφ, 200.000 αυτόματα και ημιαυτόματα τουφέκια και 60.000 πιστόλια.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιστραφεί στις αρχές περίπου 15.000 όπλα, ως επί το πλείστον εκτοξευτήρες ρουκετών και μυδραλιοβόλα, τα οποία δεν είναι εύκολο να αποθηκευτούν ή να πουληθούν. Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά έχουν υποστεί βλάβες.

Παράλληλα, κατά τη "Ρεπούμπλικα", αναπτύσσεται εκτεταμένο λαθρεμπόριο όπλων. Στη μαύρη αγορά, ένα αυτόματο στοιχίζει κάτι παραπάνω από 100 δολάρια κι ένα πιστόλι 50 δολάρια. Τα περισσότερα όπλα, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, διοχετεύονται στο εξωτερικό. Η Βουλγαρία χαρακτηρίζεται ως "επικερδής αγορά"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται η πίεση προς Μπερίσα (1997-05-21 00:00:00.0)
Πολιτικό "αδιέξοδο" (1997-05-09 00:00:00.0)
"Διεύρυνση της αποστολής" ζητά ο Φίνο (1997-05-03 00:00:00.0)
"Αυγή" ή ...έρεβος; (1997-04-15 00:00:00.0)
Οι θέσεις των κομμάτων για το ναυάγιο και την επέμβαση (1997-04-06 00:00:00.0)
Ζητούν επέμβαση οι πολιτικοί! (1997-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ