Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
"Εθελοντές" κατόπιν πιέσεων

Σοβαρές αμφιβολίες υπάρχουν για το κατά πόσο εθελοντικός, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, είναι ο χαρακτήρας της συμμετοχής στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Αλβανία, μετά τις διάφορες καταγγελίες που εκδηλώνονται περί άσκησης πιέσεων σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες για να δηλώσουν "εθελοντική" συμμετοχή. Το θέμα φαίνεται πως έχει διαστάσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει το ΓΕΣ ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση και ότι ο αριθμός των εθελοντών έχει φτάσει τους 1.500.

Είναι γεγονός πάντως πως υπήρχε δυστοκία στη δήλωση συμμετοχής και για το λόγο αυτό κυκλοφόρησε από το υπουργείο Αμυνας ότι προετοιμάζεται η υποχρεωτική αποστολή ακόμα και στρατεύσιμων οπλιτών. Στη φάση αυτή υπήρξαν και δηλώσεις του υπουργού Αμυνας μετά από σχετική ερώτηση και μάλιστα σε αυστηρό ύφος, πράγμα που προφανώς σηματοδότησε την άσκηση πιέσεων και από κατώτερα κλιμάκια. Σαν δέλεαρ έπεσε και το ύψος της αμοιβής, που θα κυμαίνεται από 2.000 μέχρι 3.000 δολάρια επιπλέον του μισθού, ανάλογα με το βαθμό (αντιστοιχεί σε 550.000 - 800.000 επιπλέον του μισθού). Επίσης αυτό που είναι γεγονός είναι ότι οι δηλώσεις συμμετοχής ποτέ δεν υποβλήθηκαν γραπτώς αλλά προφορικά, στην ουσία ομαδικά, με δεδομένο το εκβιαστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Ετσι λοιπόν από επίσημες πηγές αποδίδονται σε "υπαναχώρηση" κάποιων οι καταγγελίες περί άσκησης πιέσεων.

Κατά τ' άλλα, όπως δηλώνεται, όλα είναι έτοιμα για την αναχώρηση της δύναμης, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με εμπορικά οχηματαγωγά πλοία και συνοδεία πολεμικών. Από κει ένα μικρό μέρος θα αποβιβαστεί στην Αυλώνα, όπου και θα εγκατασταθεί ένας λόχος, και η κύρια δύναμη, το τάγμα, θα αποβιβαστεί στο Δυρράχιο και στη συνέχεια θα προωθηθεί στα Τίρανα. Στο μεταξύ, αναμένεται από μέρα σε μέρα να αναχωρήσει ένα πρώτο μικρό τμήμα της κυρίως δύναμης που θα προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάστασή της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, η αναχώρηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ενώ το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκ των υστέρων για την τυπική επικύρωση. Ωστόσο, ο Δ. Ρέππας για να δικαιολογήσει τον πραξικοπηματικό χαρακτήρα της ενέργειας αυτής, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι εφόσον υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ δεν τίθεται κανένα νομικό ή συνταγματικό πρόβλημα για την έγκριση της αποστολής.Μάλιστα επικαλέστηκε νόμο του 1995 που όπως είπε "δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ