Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Χορός απεργιών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Χορός απεργιών σαρώνει και πάλι τη Γαλλία, καθώς όλο και περισσότεροι εργασιακοί κλάδοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζιπέ να μειώσει τα έξοδα του προϋπολογισμού, με στόχο να προσεγγιστούν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στον Τύπο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε σημαντικές περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τον κλάδο. Η απεργία των εργαζομένων στον Τύπο δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στην κυκλοφορία των εφημερίδων, από τις οποίες πολλές, τελικά, δεν κυκλοφόρησαν.

Διήμερη απεργία άρχισαν, χτες, και οι πιλότοι των τοπικών αερογραμμών ΤΑΤ και "Αιρ Λιμπερτέ", οι οποίες ανήκουν στην αγγλική "Μπρίτις Αιργουέις". Οι εργαζόμενοι, που θα λήξουν την απεργία τους αργά σήμερα το βράδυ, διαμαρτύρονται για τα σχέδια συγχώνευσης των δύο εταιριών, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, συνεχίζεται για 32η ημέρα η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας. Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους με κυβερνητικά στελέχη έχουν αποβεί, μέχρι στιγμής, άκαρπες και έτσι οι νοσοκομειακοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι, σε συνεδριάσεις του κλάδου το Σάββατο, θα προτείνουν τη συνέχιση και για 6η βδομάδα των κινητοποιήσεών τους.

Σήμερα, όμως, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι τραπεζικοί, όπως έκαναν και τις προηγούμενες τέσσερις βδομάδες. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αντιδρούν στις κυβερνητικές προτάσεις για αύξηση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας σε συνδυασμό με την αύξηση των ημερών εργασίας ανά βδομάδα.

Παρά τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις, η συντηρητική κυβέρνηση του Αλέν Ζιπέ επιμένει στις απόψεις της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις που απαιτεί η νομισματική ενοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ