Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σε κίνδυνο το ενιαίο ενεργειακό σύστημα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Την καταστροφή του ενιαίου ενεργειακού συστήματος της Ρωσίας απεργάζονται οι αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου, χρησιμοποιώντας ως όργανα το ΔΝΤ και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας. Την κατηγορία αυτή απηύθυνε την Τετάρτη, 9 Απρίλη, ο πρόεδρος του κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου ΓΚΑΣΠΡΟΜ, Ρεμ Βιάχιρεφ, απαντώντας στην ερώτηση "ποιος επωφελείται από την καταστροφή του ενιαίου συστήματος φυσικού αερίου;", που έθεσε ο κομμουνιστής βουλευτής Ανατόλι Λουκιάνοφ, στη διάρκεια ακρόασης στην Κρατική Δούμα. Με την ευκαιρία αυτή ο Βιάχιρεφ ζήτησε τη συνδρομή των βουλευτών για την υπεράσπιση του ενιαίου ενεργειακού συστήματος και υπενθύμισε ότι ο τομέας του αερίου είναι ένας από τους ελάχιστους της οικονομίας, όπου δε σημειώθηκε πτώση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ο Βιάχιρεφ ανακοίνωσε την τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου της ΓΚΑΣΠΡΟΜ του Πιοτρ Ραντιόνοφ, που ήταν υπουργός Ενέργειας και Καυσίμων και πρόσφατα παραιτήθηκε. Ο ρωσικός Τύπος έχει αποδώσει την παραίτηση του Ραντιόνοφ στους επικεφαλής της εκστρατείας για την κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, πρώτων αντιπροέδρων της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ, φορείς των ιδεών και των οδηγιών του ΔΝΤ στη Ρωσία. Σημειώνουμε ότι την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε τη Μόσχα ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Κομντεσί για να ελέγξει αν η πορεία των "μεταρρυθμίσεων" στη Ρωσία ακολουθεί τις οδηγίες του ΔΝΤ.

Οι εκπρόσωποι όλων σχεδόν των ΚΟ της Κρατικής Δούμας υιοθέτησαν απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι είναι ανεπίτρεπτη η διάλυση του ενιαίου ενεργειακού συστήματος και συντάχθηκαν στη συζήτηση με το μέρος της ΓΚΑΣΠΡΟΜ. Προηγουμένως είχε αποχωρήσει για λίγο από τη Βουλή η ΚΟ του Αγροτικού Κόμματος Ρωσίας, διαμαρτυρόμενη για τη μη χορήγηση των κρατικών πιστώσεων για την επόμενη αγροτική περίοδο. Σύμφωνα με το ΑΚΡ, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ούτε ένα από τα 16 τρισ. ρούβλια, που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τη γεωργία. Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έστειλε ειδική επιστολή στην Κρατική Δούμα, στην οποία σημειώνει ότι "παίρνει πολλές αποφάσεις σε ζητήματα, που δεν είναι της αρμοδιότητάς της". Αυτό σημαίνει ότι θα αγνοούνται και στο μέλλον οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου από κείνους που θεωρούν σημαντικότερες τις αποφάσεις του ΔΝΤ από τα συμφέροντα της χώρας και του λαού τους.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Εκατοντάδες απεργοί ανθρακωρύχοι της περιοχής Κεμέροβο, που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 8 μήνες, απέκλεισαν τη γραμμή του Υπερσιβηρικού, εμποδίζοντας για αρκετές ώρες τα δρομολόγια επιβατικών τρένων. Στην ίδια μέθοδο καταφεύγουν συχνά και οι συνταξιούχοι, που διέκοψαν μερικές φορές τη σιδηροδρομική συγκοινωνία Μόσχας - Αγ. Πετρούπολης. Ομάδα γυναικών στο Περμ, που επίσης διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή συντάξεων, καταλαμβάνουν μια φορά τη βδομάδα, για πέντε ώρες, τις γραμμές του τρένου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκωμοσία νέου Προέδρου (2000-05-09 00:00:00.0)
Το Μάη η συζήτηση για την αποπομπή Γιέλτσιν (1999-04-15 00:00:00.0)
Προωθείται η πρόταση αποπομπής (1999-03-17 00:00:00.0)
Ζητούν πολιτικό άσυλο για Οτσαλάν (1998-11-05 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις (1998-08-29 00:00:00.0)
Δυνατότητα παραπομπής του Μπ. Γιέλτσιν (1998-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ