Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απόλυτη συνεργασία με τον ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .-

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης χαιρέτισε τη χτεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία, με στόχο μια συνολική λύση του Κυπριακού. Σε ερώτηση εξάλλου αν οι κατηγορίες του Ντενκτάς εναντίον του Γκούσταβ Φεϊσέλ αποσκοπούν σε επιβράδυνση της διαδικασίας, ο Μ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας εκδηλώνει τέτοια αποφασιστικότητα, που δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβραδυντικές τακτικές.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει δέσμη μέτρων, επικαλέστηκε όμως το μορατόριουμ δηλώσεων και απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι υπάρχει ενημέρωση για τις τουρκικές προτάσεις για τα μέτρα, προσθέτοντας ότι βασικό κριτήριο για το τι τελικά θα αποφασιστεί, είναι το κατά πόσον κάποια μέτρα συνιστούν άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και πάντα σε συνάρτηση με την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Ο Μ. Χριστοφίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υποβλήθηκε καμία γραπτή πρόταση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε τέθηκε κανένα σημείο της δέσμης "ιδεών Γκάλι".

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης έθεσε υπόψη του προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες βρίσκονται και σημεία των "ιδεών Γκάλι".

Ο Σπ. Κυπριανού εξέφρασε άγνοια και επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις που πήρε χτες από τον Πρόεδρο Κληρίδη, με βάση τις οποίες οι "ιδέες Γκάλι" δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγματεύσεις και δε συζητούνται.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ωστόσο ότι θα επιδιώξει, υπό το φως αυτών των πληροφοριών, να συναντηθεί εκ νέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διευκρινιστεί το όλο θέμα.

Οι κ. κ. Κυπριανού και Λυσσαρίδης είχαν το μεσημέρι συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ