Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΤΡΟ
Στάση και πορεία κατά των απολύσεων

Οι εργαζόμενοι παλεύουν επίσης για την ομαλή πορεία του έργου, χωρίς πρόσθετο κόστος και καθυστερήσεις

Εντείνει τους εκβιασμούς της για νέα πανωπροίκια η κατασκευάστρια κοινοπραξία "Ολυμπιακό μετρό",προχωρώντας χτες σε άλλες 50 απολύσεις. Ο αριθμός των απολύσεων έφτασε στις 120, ενώ για μετά το Πάσχα προγραμματίζει άλλες 200.Δυναμική συγκέντρωση στο εργοτάξιο του σταθμού Λαρίσης και πορεία στα κεντρικά γραφεία της κοινοπραξίας, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του μετρό.

Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Παράρτημα Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γ. Συνοδινός,ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνοντας πως "στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είχε δηλώσει ότι η περικοπή του έργου στη γραμμή Σύνταγμα - Κεραμεικός δε θα σημάνει απολύσεις και είχε δεσμευτεί, ωστόσο απολύσεις γίνονται". Κατάγγειλε σαν εκβιαστικές και απαράδεκτες τις ενέργειες της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, προειδοποιώντας πως "οι εργαζόμενοι δε θα γίνουν παιχνίδι στις ορέξεις της για να πετύχει το στόχο της".

Με τα συνθήματα "Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις" και "Γερμανοί και Γάλλοι εδώ δεν είναι Αφρική",οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τα Σεπόλια, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Στη διάρκεια της πορείας μοίραζαν ανακοινώσεις στους περαστικούς, ενώ ενημέρωναν για τις νέες περιπέτειες στην πορεία εκτέλεσης του έργου, που θα σημάνει αύξηση του κόστους που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, αλλά και μεγαλύτερες καθυστερήσεις και παράταση του κυκλοφοριακού χάους στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας παρευρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πορεία διαλύθηκε, ενώ οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν αργότερα με τον γενικό διευθυντή της κοινοπραξίας, Μ. Σίμα.Ο τελευταίος εμφανίστηκε ανένδοτος και είπε ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν, παραπέμποντας στο δημόσιο που "δεν εγκρίνει να δουλεύουν σε πολλά μέτωπα".

Στο μεταξύ, οι κύριες εργασίες του έργου παραμένουν παγωμένες. Με απόφαση της κυβέρνησης κόπηκε ένα τμήμα του έργου, που δε θα κατασκευαστεί, ενώ και για τα υπόλοιπα μετά από εφτά μήνες διαπραγματεύσεων δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι τεχνικές λύσεις, που "σκοντάφτουν" στις πρόσθετες επιβαρύνσεις δεκάδων δισ. δραχμών που απαιτεί η κοινοπραξία.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Συνοδινός μάς δήλωσε: "Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και τις επόμενες μέρες θα καλέσουμε έκτακτη συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουμε συγκεκριμένα τη στάση μας απέναντι στη συνεχιζόμενη αδιαφορία της "Αττικό μετρό" και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνονται καθημερινά οι εργασίες στα εργοτάξια. Κάτι που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία και εκβιάζει με τις απολύσεις. Πάγιο αίτημά μας είναι η ομαλή πορεία και ανάπτυξη του έργου, χωρίς πρόσθετο κόστος και καθυστερήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ