Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ρεαλισμός" υπό πίεση

Η Αθήνα προσαρμόζει τη στάση της κάτω από ασφυκτικές πιέσεις, για τη δημιουργία, τουλάχιστον, ενός κλίματος ευνοϊκού για την εξέλιξη διεργασιών προσέγγισης

Η άρση του ελληνικού βέτο για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, στο πλαίσιο της ΔΕΕ, ήταν - σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα - "μια ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός εκκρεμούντος θέματος, η οποία δεν μπορούσε στην πράξη να έχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη".

Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα ομολόγησε και δημόσια την "ψευδαίσθηση" που είχε καλλιεργήσει τόσο καιρό, σχετικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στη χώρα η ένταξή της στη ΔΕΕ και η μη ισότιμη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτόν τον Οργανισμό.

Με την άρση του ελληνικού βέτο, δε φαίνεται πως αλλάζουν στην ουσία πολλά πράγματα, καθώς η Τουρκία έχει λόγο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΕ, όταν ο σχεδιασμός αυτός αφορά στη χρησιμοποίηση των ΝΑΤΟικών υποδομών. Ομως, πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το "λόγο" διατηρούσε η Τουρκία και ενώ ήταν σε ισχύ το ελληνικό βέτο. Κι αυτό, γιατί η ΔΕΕ, μην έχοντας τις κατάλληλες υποδομές για το σχεδιασμό των επιχειρήσεών της απευθυνόταν στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λοιπόν, η Τουρκία, όπως και όλα τα μέλη της συμμαχίας, είχε και έχει τη δυνατότητα να "μπλοκάρει" όποια απόφαση θεωρούσε πως αντιβαίνει στα συμφέροντά της.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται και αδυνατεί να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι για ποιο λόγο είχε ασκήσει το βέτο στην υπουργική Σύνοδο της ΔΕΕ στην Οστάνδη το Νοέμβρη του 1996.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το βέτο είχε ασκηθεί γιατί στην Οστάνδη οι αποφάσεις άφηναν ασάφειες, σύμφωνα με τις οποίες ήταν δυνατό να ερμηνευτεί ότι παρέχεται το δικαίωμα βέτο στα συνδεδεμένα μέλη της ΔΕΕ, όπως η Τουρκία. Η ασάφεια αυτή, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, διαλύθηκε με τη δήλωση του Συμβουλίου της ΔΕΕ στις 15.4.97, καθώς αναφέρει ρητά ότι "οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα πλήρη μέλη". Με πιο απλά, λόγια δηλαδή, η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της ΔΕΕ να ασκήσει βέτο. Ομως, τελικά, αυτό ελάχιστη σημασία έχει, καθώς η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις αποφάσεις της ΔΕΕ, αφού οι υποδομές του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αποτελούν τα "όργανα" που χρησιμοποιεί η ΔΕΕ για τους σχεδιασμούς της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ