Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Θέμα ... τριών βδομάδων η Κινσάσα για τον Καμπίλα!

Ο ηγέτης των ανταρτών απέρριψε το ενδεχόμενο εκεχειρίας και ξεκαθάρισε ότι δε θα σταματήσει παρά μόνο μέχρι την τελική πτώση του καθεστώτος Μομπούτου

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Με ύφος ηγέτη χώρας και όχι ανταρτικής οργάνωσης αναχώρησε χτες ο Λόρεντ Καμπίλα στη Νότια Αφρική, προκειμένου να συζητήσει με τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα "το μέλλον της χώρας του". Υποστηρίζοντας ότι η κυρίευση της ζαϊρινής πρωτεύουσας Κινσάσα είναι θέμα "τριών βδομάδων", ο ηγέτης των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας" του Ζαϊρ απέρριψε ευθέως την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για εκεχειρία, θεωρώντας ότι ο ζαϊρινός λαός όχι μόνο δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά του έχει, λίγο - πολύ, αναθέσει τη ρίψη της χαριστικής βολής στο διεφθαρμένο καθεστώς του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο.

Την ίδια στιγμή, ο καινούριος "εγκάθετος" του καθεστώτος Μομπούτου, ο στρατηγός Λικούλια Μπολόνγκο επιχειρεί να φορτώσει ό,τι μπορεί στις πλάτες του πρώην πρωθυπουργού Κένγκο Ουά Ντόντο, κατηγορώντας τον για ατασθαλίες και κλοπές "εκατομμυρίων δολαρίων", με την απειλή ότι θα κινήσει τις διαδικασίες έρευνας και σε περίπτωση ενοχής του τελευταίου τη σύλληψή του! Ολα αυτά ενώ η Κινσάσα ζει υπό το βάρος της ανάμεικτης προσδοκίας αλλαγών και του τέλους της χαοτικής εποχής του Μομπούτου Σεσεσέκο...

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πόλεμος στο Ζαϊρ θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσης απέστειλε ο ηγέτης των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα λίγο πριν αναχωρήσει για την Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Ισχυρίστηκε ότι η κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα είναι απλώς θέμα χρόνου, αφού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους επόμενους στόχους της οργάνωσής του, είπε: "Ο καθένας το γνωρίζει. Η κυρίευση της Κινσάσα. Θα είμαι εκεί σε περίοδο τριών βδομάδων και μιλάω πολύ σοβαρά!".

Ο Καμπίλα δεν είπε μόνον αυτά λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Λουμπούμπασι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ο λαός τον έχει αναγορεύσει σε απελευθερωτή του. Είπε χαρακτηριστικά: "Ο λαός είναι κατά της εκεχειρίας. Πώς μπορώ να κηρύξω εκεχειρία, όταν ο λαός είναι αντίθετος; Ο λαός δε θέλει εκεχειρία, αλλά να μπει τέλος στο διεφθαρμένο καθεστώς!" Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον δικτάτορα Μομπούτου, απάντησε με τη μάλλον περιφρονητική φράση: "Ποιος είναι αυτός; Δεν έχει σημασία μια τέτοια συνάντηση"... Κατέληξε σημειώνοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του στη Νότια Αφρική είναι η προσωπική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα σχετικά με "το μέλλον του Ζαϊρ".

ΓΓ του ΟΗΕ: Διάλογος με όλους για ελεύθερες εκλογές!

Σοβαρές αντιδράσεις επιφύλαξε στις παραπάνω, αλλά και παρελθούσες παρόμοιου τύπου δηλώσεις του Λόρεντ Καμπίλα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Καλώντας όλες τις χώρες να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση μεταξύ Μομπούτου και Καμπίλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι για να αποφευχθούν τα σφάλματα του παρελθόντος στη δραματική ιστορία που έζησε το Ζαϊρ αυτόν τον αιώνα, θα πρέπει τώρα να γίνουν τα σωστά βήματα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Κόφι Ανάν, ζητώντας τη συνεργασία όλων των ζαϊρινών πολιτικών δυνάμεων για την προετοιμασία "πολιτικών αλλαγών μείζονος σημασίας" και τη διεξαγωγή "ελεύθερων εκλογών", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βόννη: "Εάν δεν καταφέρουμε να επιφέρουμε την αλλαγή στο Ζαϊρ με τον τρόπο που οφείλουμε, δηλαδή με τις συνδυασμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές του Ζαϊρ, ίσως χάσουμε τον έλεγχο. Το Ζαϊρ διήλθε μία χαοτική ιστορική περίοδο. Δε θέλουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο".

Ο ίδιος, απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις Καμπνλα, κατέληξε: "Ισως φαίνεται πολύ εύκολο σε ορισμένους να μπορούν να παρελάσουν στην Κινσάσα και να αναλάβουν την εξουσία. Αλλά από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο, θα αναπηδήσουν και άλλοι "Λόρεντ Καμπίλα"! Ηδη, σήμερα, στην Κινσάσα έχουμε δύο αντίθετες πλευρές (δηλαδή Μομπούτου - Καμπίλα). Πόσες ομάδες, πόσα κόμματα υπάρχουν δε γνωρίζουμε. Γι' αυτό και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καλέσει όλα τα (ζαϊρινά) κόμματα στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να εξευρεθεί κοινή μεταβατική λύση και να διοργανωθούν ελεύθερες εκλογές, όπου θα μπορούν να πάρουν μέρος ως υποψήφιοι ηγέτες του Ζαϊρ όσοι το επιθυμούν!".

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη των ανταρτών του Ζαϊρ, σύμφωνα με τις οποίες στις ενδεχόμενες γενικές εκλογές θα αποκλειστούν όσα κόμματα και υποψήφιοι δεν εντάχθηκαν και δε συστρατεύτηκαν με τις δυνάμεις της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων"...

Οι στρατηγοί βρήκαν αποδιοπομπαίο τράγο

Ο διορισμένος από τον δικτάτορα Μομπούτο Σεσεσέκο πρωθυπουργός - στρατηγός Λικούλιο Μπολόνγκο επιχείρησε χτες να φορτώσει όλα τα δεινά της χώρας και να εκτονώσει την οργή των πολιτών για τα χάλια του Ζαϊρ στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού (και αυτού διορισμένου από τον Μομπούτου) Κένγκο Ουά Ντόντο. Γι' αυτό και θυμήθηκε χτες ξαφνικά τα αδειανά και κατακλεμμένα από τους πάντες κρατικά ταμεία! Εξιλαστήριο θύμα ή καλύτερα αποδιοπομπαίο τράγο βρήκε εξίσου εύκολα και μάλιστα εν τη απουσία του: τον Κένγκο Ουά Ντόντο, ο οποίος έφθασε στις αρχές της βδομάδας στην Ελβετία και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Ετσι, ο στρατηγός Μπολόνγκο κατηγόρησε τον Κένγκο Ουά Ντόντο και τους συνεργάτες του ότι έκλεψαν "αρκετά εκατομμύρια δολάρια" από τα κρατικά ταμεία. Ο εκπρόσωπός του και υπουργός "Πληροφοριών", Κιν - Κίεγ Μουλούμπα, ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό του Κένγκο και στην περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή διασπάθισης δημόσιου χρήματος "θα του απαγγελθούν οι κατηγορίες προδοσίας"...

Στο "παιχνίδι" του στρατηγού Λικούλιο Μπολόνγκο φάνηκε να παίρνει μέρος και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, το οποίο, πιθανότατα μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι "πριν λίγες μέρες ήταν στην Ελβετία, αλλά είναι αμφίβολο εάν παραμένει ακόμη".

Από κει και πέρα άρχισε ένα "θρίλερ" δημοσιογραφικών πληροφοριών, που ήθελαν τον Κένγκο Ουά Ντόντο να έχει ξεκινήσει τη φυγή του από το γειτονικό με το Ζαϊρ Κονγκό, να έχει μεταβεί στην Ελβετία, με πιθανό μετέπειτα προορισμό το Βέλγιο ή τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ