Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανταλλαγή απειλών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε χτες ότι η Γερμανία θα πληρώσει "ακριβά" για την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, με την οποία κατηγορούνται Ιρανοί ηγέτες ότι διέταξαν πολιτικές δολοφονίες.

"Οι Γερμανοί έχουν χάσει κάτι σημαντικό: Την πίστη των Ιρανών", μετέδωσε η τηλεόραση της Τεχεράνης, επικαλούμενη δηλώσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Ωστόσο, δεν ανέφερε ακριβώς πώς θα "τιμωρηθεί" η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα, έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Ιράν, μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου. Το ίδιο παράδειγμα έχουν ακολουθήσει η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει ανακοινώσει πως θα απαντήσει σε αυτές τις ενέργειες και απείλησε πως θα ακυρώσει κάποιες εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, παρά τη διένεξη αυτή, τόσο το Ιράν, όσο και η ΕΕ προσπαθούν να ελέγξουν την όλη κατάσταση, ώστε να μη ζημιωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις μπροστά στη γερμανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, όπου περίπου 6.000 ανάπηροι πολέμου συγκεντρώθηκαν έξω από αυτήν.

Από τη Γερμανία, η Γενική Εισαγγελία της χώρας διέψευσε ότι διέταξε την έναρξη ανακρίσεων κατά του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί για την υπόθεση της δολοφονίας τεσσάρων Ιρανών Κούρδων στο Βερολίνο το 1992, αλλά κατέστησε σαφές ότι συνεχίζει να εξετάζει το φάκελο.

Η πληροφορία για την έναρξη ανακρίσεων κατά του Βελαγιατί δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ". Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Γενικός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας θα ζητούσε την έναρξη ανάκρισης κατά του Βελαγιατί πιθανόν από την ερχόμενη βδομάδα, μετά τη συγκεκριμένη έκδοση απόφασης δικαστηρίου του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αν η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ιρανού Προέδρου Αλί Ακπμάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και του πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεϊ έχει αποκλειστεί για λόγους ασυλίας και από το διεθνές δίκαιο, δεν ισχύει το ίδιο για τον Βελαγιατί. Η "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" ισχυρίζεται ότι ο ρόλος του Βελαγιατί στην επίθεση του 1992 έχει επιβεβαιωθεί, αφού ανήκε στην "επιτροπή ειδικών επιχειρήσεων" της ιρανικής ηγεσίας, η οποία, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, έδωσε την εντολή για τις δολοφονίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ