Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο χαράτσι για αποζημίωση των σεισμοπαθών!

Κρατικό "ασφάλιστρο" 10.000 δρχ. το χρόνο ετοιμάζει η κυβέρνηση, για να αποφύγει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκαλεί ο Εγκέλαδος

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να ξηλώσει πλέον και το παραμικρό ίχνος κράτους πρόνοιας. Ετσι σαν να μην έφταναν τα γνωστά "Σπατόσημα", "Εγνατιόσημα" και άλλα -όσημα, το ΥΠΕΧΩΔΕ σκοπεύει τώρα να επιβάλει και "Σεισμόσημο" 10.000 δρχ. για όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών της χώρας!

Συγκεκριμένα, προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος ακόμη και από τις ισχνές παροχές (δάνεια, επιδοτήσεις κ. ά.) που χορηγεί στους σεισμοπαθείς, με νομοσχέδιο που συντάσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ (σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και την Εθνική Ασφαλιστική) δημιουργεί ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος θα καλύπτει τις ιδιωτικές κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σύμφωνα με το νομοσχέδιο η αντισεισμική αυτή ασφάλιση θα είναι προαιρετική, όσοι δεν προχωρήσουν σ' αυτήν δε θα δικαιούνται καμιάς αποζημίωσης, αν το σπίτι τους πάθει ζημιές σε περίπτωση σεισμού! Πρόκειται ουσιαστικά για καθαρό εκβιασμό...

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό καθένας που θα θελήσει να ασφαλίσει το σπίτι του στο φορέα αυτό (σε πρώτη φάση θα ελέγχεται κατά 100% από το κράτος, δεν αποκλείεται όμως στη συνέχεια να μπουν στο χορό και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες) θα πρέπει να πληρώνει ασφάλιστρο 10.000 δρχ. το χρόνο. Το ασφάλιστρο αυτό θα επιδοτείται από το κράτος, αλλά μόνο για την πρώτη τριετία και θα είναι ενιαίο για όλη τη χώρα, ανεξάρτητα από ζώνες σεισμικότητας.

Ως ανώτατο όριο ασφαλισμένου κεφαλαίου ανά κατοικία ορίζονται τα 30 εκατομμύρια δραχμές, ενώ αν η κατοικία που καταστράφηκε από το σεισμό είναι μεγαλύτερη, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταφύγει στην ιδιωτική ασφάλιση!Η αποζημίωση, που θα παρέχεται στους ασφαλισμένους με τον τρόπο αυτό, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς, αλλά ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι σχετικές κλίμακες.

Η "νέα" αυτή ιδέα δεν είναι και τόσο νέα, αφού είχε προταθεί και στο παρελθόν - και πάλι από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αλλά τέθηκε στο αρχείο. Τώρα όμως κάποιοι κυβερνητικοί "εγκέφαλοι" την επανέφεραν, επειδή, όπως διατείνονται, το δημόσιο για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων δαπάνησε κατά το 1996 περίπου 65 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ