Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι λαοί μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους

Μετά το τέλος της συνάντησης των γυναικών στη Σάμο, η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, Μ. Πρίφτη, και η πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, Αγγελική Δεμερτζή, μιλούν στο "Ρ" για τις προοπτικές που ανοίγονται

Με την υπόσχεση πως θα ξανασυναντηθούν σύντομα, με τη δέσμευση πως τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης θα γίνουν γνωστά και σε άλλες γυναίκες και με την ελπίδα πως "ότι δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να καταφέρουν, θα το καταφέρουν οι λαοί", έκλεισε η τριήμερη συνάντηση γυναικών απ' την Ελλάδα και την Τουρκία στη Σάμο. Η συνάντηση - διοργανώθηκε απ' την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης (μέλη της ΟΓΕ) και το Σύλλογο Γυναικών Χίου - είναι βέβαιο πως άνοιξε νέους ορίζοντες, αφού ήδη οι γυναίκες της Τουρκίας υποσχέθηκαν πως η επόμενη θα γίνει στην πατρίδα τους, στη Σμύρνη.

"Ηταν μια καταπληκτική δουλιά. Ηταν μια συνάντηση που απέδειξε για μια ακόμα φορά πως ότι δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να καταφέρουν, το καταφέρνουν οι λαοί τους. Οι γυναίκες αποδείχτηκε πως έχουμε κοινές ευαισθησίες, κοινά οράματα, κοινούς στόχους. Αυτό το διαπιστώσαμε και απ' τις εισηγήσεις που ακούστηκαν απ' τις φίλες μας τις Τουρκάλες, αλλά και απ' τις εισηγήσεις που ακούστηκαν απ' τη δική μας πλευρά. Με συλλογικό, μαζικό αγώνα, με ουσιαστική πίεση προς τις κυβερνήσεις μας, πιστεύω πως κάποια πράγματα μπορούμε να τα καταφέρουμε", δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης η Μαρία Πρίφτη,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η Μ. Πρίφτη, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΟΓΕ, επισήμανε πως ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση - κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης - ήταν αυτή που αφορούσε το θέμα των σχολικών βιβλίων. "Τα βιβλία της ιστορίας είναι γραμμένα τελείως αναχρονιστικά και χρειάζεται οπωσδήποτε να ξαναγραφούν απ' την αρχή, ώστε να γαλουχήσουν τις νέες γενιές και να πάψει επιτέλους να καλλιεργεί το σοβινισμό και τον εθνικισμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτό περιλήφθηκε και στο τελικό ψήφισμα της συνάντησης", τόνισε.

Και κατέληξε η Μ. Πρίφτη: "Αν δε σταματήσουμε εδώ, αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και αγάπης, θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε και τις γυναίκες των δύο χωρών για τα πραγματικά, υπαρκτά προβλήματα κι όχι για τα προκατασκευασμένα, γι' αυτά που βγαίνουν μέσα απ' την παραπληροφόρηση. Μόνο έτσι θα παραμείνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και οι λαοί μας ενωμένοι".

Η Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή,πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου (ΟΓΕ), τόνισε πως "οι στόχοι που βάλαμε επιτεύχθηκαν. Η δέσμευση και απ' τις δύο πλευρές πως θα συνεχιστεί αυτή η ανταλλαγή των επισκέψεων, νομίζω πως είναι ό,τι καλύτερο κερδίσαμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ