Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Νερό από ξένο χωράφι

Για αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες στη διάνοιξη τριών γεωτρήσεων στα όρια των κοινοτήτων Τριάδας - Καθενών, καταγγέλλουν το Δήμο Χαλκίδας και τη ΔΕΥΑΧ, το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Τριάδας. Μάλιστα, η υπόθεση έφθασε και στα δικαστήρια και χτες εκδικάστηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Κοινότητας Τριάδας, με την παρουσία δεκάδων αγροτών, οι οποίοι με τα τρακτέρ απέκλεισαν το δρόμο έξω από τα δικαστήρια για όση ώρα εκδικαζόταν η υπόθεση.

Σύσσωμοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αγρότες) αντέδρασαν, πριν ένα χρόνο, στην πρόθεση του Δήμου Χαλκίδας, να αντλήσει νερό απ' την περιοχή για την ύδρευση της Χαλκίδας "χωρίς να έχει στα χέρια του καμιά υδρογεωλογική μελέτη, χωρίς να προϋπάρξει έρευνα για την ποσότητα του νερού και το σημαντικότερο, χωρίς να ρωτήσει τους ενδιαφερόμενους που χρησιμοποιούν το νερό σαν αρδευτικό (υπάρχουν 200 ιδιωτικές γεωτρήσεις) σε μια περιοχή που θεωρείται από τις παραγωγικότερες της Εύβοιας", όπως μας λέει ο πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Τριάδας, Ταξιάρχης Κόκκινος.

Από την πλευρά τους Δήμος Χαλκίδας και ΔΕΥΑΧ επικαλούνται κάποιο παλιό δικαίωμα που έχει παραχωρηθεί... επί Ενετοκρατίας και την προτεραιότητα της ύδρευσης.

Η αυθαιρεσία και η παρανομία του Δήμου Χαλκίδας και της ΔΕΥΑΧ έγκειται στο ότι, όχι μόνο ενήργησαν μονομερώς, αλλά, ενώ δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, τη ΝΑ και την Περιφερειακή διοίκηση - ο διευθυντής της ΔΕΥΑΧ τους καταλογίζει σκοπιμότητες πολιτικές - έχουν προχωρήσει στην έναρξη κατασκευής του έργου (διασωληνώσεις) μεταφοράς νερού στη Χαλκίδα. Παράλληλα, με εντολή της Πολεοδομίας, η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος σε αυθαίρετη κατασκευή στο σημείο των γεωτρήσεων.

"Εμείς, επισημαίνει μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Τριάδας, δεν έχουμε αντίρρηση και δε θέλουμε να αποκλείσουμε τη Χαλκίδα από την παροχή νερού, αλλά θα πρέπει πρώτα να ανατεθεί έρευνα που θα κάνει το ΙΓΜΕ για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι αποθεμάτων". Αυτή την πρόταση κατέθεσαν και στο δικαστήριο και ζήτησαν την απαγόρευση συνέχισης των εργασιών απ' τη ΔΕΥΑΧ. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο επιφυλάχτηκε να απαντήσει και αναμένεται η απόφασή του.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ