Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύονται "εκσυγχρονιστικά" οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Με το μανδύα του "εκσυγχρονιστή" και εκθειάζοντας το ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των πραγματικών επιδιώξεων της κυβέρνησης: Εξοπλισμός των κατασταλτικών μηχανισμών με σύγχρονα μέσα στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, όταν ο πραγματικός στόχος των δυνάμεων κρούσης της άρχουσας τάξης είναι η καταστολή του λαϊκού μαζικού κινήματος.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα δράσης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που προκαλούν δήθεν στο κέντρο της Αθήνας οι συγκεντρώσεις και οι πορείες. Υπενθύμισε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς και υπογράμμισε την αναγκαιότητα καθιέρωσης "κανόνων δεοντολογίας", χωρίς βέβαια να περιοριστούν, όπως είπε, οι ελευθερίες του πολίτη. Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για τη Συμφωνία Σένγκεν, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί μόλις δημιουργηθούν οι προβλεπόμενοι "θεσμοί" και "η επιτροπή συντονισμού των θεμάτων που άπτονται της προστασίας των πολιτών" από τους κινδύνους που εγκυμονεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα. "Προσπαθούμε, είπε, να δημιουργήσουμε τους θεσμούς και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος"...

Κατά τα άλλα δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από την πορεία της εγκληματικότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αστυνομίας - πολίτη, είπε ότι "οι πολίτες δε βλέπουν πλέον την Αστυνομία με φόβο και δυσπιστία". Τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του θεσμού των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων και της εξοικονόμησης αστυνομικού προσωπικού με την ανάθεση στους δήμους ή σε άλλες υπηρεσίες των εξωαστυνομικών έργων (οικοδομικές άδειες, υγειονομικοί έλεγχοι, επίδοση δικογράφων κλπ.).

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, των οχημάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων, εξαγγέλλοντας την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας, η οποία - όπως είπε - θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες δανεισμού και χρηματοδοτικής μίσθωσης (λίζινγκ). Ενδεικτικά ανέφερε ότι το υπουργείο καταβάλλει 2,3 δισ. δρχ. για ενοίκια και 1,5 δισ. δρχ. για ανταλλακτικά αυτοκινήτων, χωρίς να λύνει τα κτιριακά προβλήματα ή να έχει στη διάθεσή του τον επιθυμητό αριθμό περιπολικών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία συνοριακής αστυνομίας μέσα στο 1988 και ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι η εμπλοκή δύο διαφορετικών υπηρεσιών, της Δασικής και της Πυροσβεστικής, στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Με τους εκπροσώπους των Ενώσεων

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης που είχε από τον υπουργό Γ. Ρωμαίο και τους αρχηγούς της ΕΛ. ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρωθυπουργός άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.

Τα αιτήματα, που υποβλήθηκαν και υπό τη μορφή υπομνημάτων, απεικονίζουν την πραγματική διάσταση των προβλημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας και απέχουν πολύ από την ειδυλλιακή εικόνα που επιχείρησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο πως ο Κ. Σημίτης "δεσμεύτηκε" ότι θα εξετάσει το αίτημα για την καταβολή των οφειλομένων επιδομάτων για τα εκτός έδρας (οδοιπορικά) των αστυνομικών, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 8,5 δισ. δραχμών, όταν ακόμα δεν έχουν ρυθμιστεί οι εκκρεμότητες που προέκυψαν μετά την ψήφιση του "νέου" μισθολογίου.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου ακόμα και τα θεσμικά ζητήματα (μοριοποίηση μεταθέσεων, κρίσεις αξιωματικών κλπ.) έχει εξοργίσει την πλειοψηφία των αστυνομικών, οι οποίοι βλέπουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους και να προσανατολίζονται και πάλι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ηδη το σωματείο των αστυνομικών της Αττικής καταγγέλλει απαράδεκτες μεθοδεύσεις ενόψει της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος για το νέο σύστημα μεταθέσεων και προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 7 του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ