Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Καθορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ. -

Οριστικοποιείται, όπως φαίνεται, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Αλβανία, καθώς όλα τα κόμματα της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" υπό τον Μπασκίμ Φίνο συμφώνησαν στις συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι, να πραγματοποιηθούν την 29η Ιουνίου. Ο Βρανίτσκι ανακοίνωσε ότι "όλοι οι πολιτικοί και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας" συμφώνησαν, ενώ ο Πρόεδρος Μπερίσα "δε διαφωνεί".

Ο Βρανίτσκι απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων περί του αφοπλισμού προ των εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι "όλα τα κόμματα στηρίζουν τη διενέργεια των εκλογών, αυτό θέλει και ο λαός, ενώ οι ίδιες οι εκλογές είναι βασικός λόγος για την προώθηση του εκδημοκρατισμού".

Ο Βρανίτσκι ακύρωσε την προγραμματισμένη για χτες επίσκεψή του στην Αυλώνα και στη Σκόδρα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους των εξεγερμένων. Οταν ρωτήθηκε αν αυτή του η απόφαση έγινε καθ' υπόδειξιν του Ιταλού πρεσβευτή στα Τίρανα - και κατά συμμόρφωσιν στη θέση του Προέδρου Μπερίσα, ο οποίος επ' ουδενί επιθυμεί ένταξη των επιτροπών των εξεγερμένων στο διάλογο -, απάντησε ότι έλαβε την απόφαση "ελεύθερα".

Κατά τα άλλα ο Βρανίτσκι είπε πως η παρουσία του στα Τίρανα απαντά στις ανάγκες "κατοχύρωσης της ΕΕ στην προσπάθειά της να προωθήσει την οικονομική και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία, ενεργοποίησης για τον εκδημοκρατισμό και την ασφαλή πορεία προς τις εκλογές και της ασφάλειας των δυνάμεων της πολυεθνικής".

Πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για "παραγκωνισμό" του Προέδρου Μπερίσα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, αφού - όπως ανέφερε το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - έχειπερισσότερα να χάσει από τις εκλογές, όμως μια τέτοια παραδοχή δεν έχει επαρκή στηρίγματα: δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών...

Οι "προϋποθέσεις"

Στο μεταξύ ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Δανός υπουργός Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, μίλησε στη Βιέννη, για τις "δυσκολίες" όσον αφορά τις προσεχείς εκλογές στην Αλβανία. Τα κυριότερα, είπε, είναι "η καταστροφή των εκλογικών καταλόγων κατά τις ταραχές του περασμένου μήνα", και "τα χιλιάδες όπλα που παραμένουν στα χέρια των πολιτών".

Ο Πέτερσεν δήλωσε ότι η παράδοση των όπλων από τους πολίτες προϋποθέτει "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης" προς τις αρχές. "Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ επιτόπου θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα προχωρήσουν πρακτικά", πρόσθεσε. Σκοπός: να "συντονιστούν επιτόπου οι διεθνείς προσπάθειες" και να"δημιουργήσουν τους μηχανισμούς συντονισμού μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών ενεργειών".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να επιχειρεί μια "συνολική" οικονομική και πολιτική βοήθεια στην Αλβανία. Ο Ολλανδός επίτροπος για τις διεθνείς σχέσεις Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, είπε ότι η Επιτροπή, εξετάζει "και άλλες δράσεις" για τη μελλοντική υποστήριξη της Αλβανίας με στόχο την ανασυγκρότησή της σε διοικητικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Μετά την "αξιολόγηση των νέων αναγκών της Αλβανίας προβλέπεται η συνέχεια του προγράμματος PHARE και σε δεύτερο στάδιο μια ενισχυμένη μακροοικονομική βοήθεια".

Η πολυεθνική δύναμη

Οι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης συνεχίζουν να καταφθάνουν στο αλβανικό έδαφος. Η Ιταλία (η οποία προϊσταται σε στρατιωτικό επίπεδο) ανακοίνωσε χτες ότι μέχρι στιγμής έχουν αφιχθεί στη χώρα 700 Ιταλοί, 456 Γάλλοι, 350 Ισπανοί, 120 Ελληνες και 153 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ αναμένονται στρατιώτες και από τη Δανία, την Αυστρία και τη Ρουμανία. Τις προσεχείς τρεις εβδομάδες αναμένεται να φθάσουν στην Αλβανία οι υπόλοιποι της δύναμης των 6.000 ανδρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ