Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παραπομπή Νετανιάχου ζητά η ισραηλινή αστυνομία
  • Απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης προσάπτει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το πόρισμα της ισραηλινής αστυνομίας
  • Αρνείται να παραιτηθεί ο Νετανιάχου ενώ μέχρι την Κυριακή το βράδυ, η ισραηλινή γενική εισαγγελία θα έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. -

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα πρέπει να οδηγηθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει, με πόρισμά της, η ισραηλινή αστυνομία, η οποία ζήτησε, χτες, την απαγγελία κατηγορίας κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για απάτη και για κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Η είδηση για τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, η οποία έλαβε χώρα τους τελευταίες δύο μήνες, προκάλεσε αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο του Ισραήλ. Σύμφωνα με το κείμενο που η ισραηλινή αστυνομία παρέδωσε στη γενική εισαγγελία, έχουν πραγματοποιηθεί πολύωρες ανακρίσεις και "αν και οι συνθήκες δεν ήταν πάντα οι καταλληλότερες, εκτιμάται ότι η αστυνομική έρευνα απέδωσε τα μέγιστα". Επίσης, γίνεται σαφές ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού στηρίζεται στην κατάθεση ενός και μόνο ατόμου, όμως, αυτό δε μειώνει την αξία των στοιχείων που η κατάθεση αυτή εμπεριέχει και έτσι κρίνεται απαραίτητη η πρόταση για παραπομπή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο δικαστήριο.

"Ηξερε ο Νετανιάχου", υποστηρίζει η αστυνομία

Συγκεκριμένα, η αστυνομική έρευνα κατέληξε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν σε γνώση της "συμφωνίας" που προηγήθηκε του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον, στενού φίλου του Αριέχ Ντερί, ηγέτη του συγκυβερνώντος θρησκευτικού κόμματος "Σας", στη θέση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης στις αρχές Γενάρη. Υπενθυμίζεται ότι, τελικά, ο Ρόνι Μπαρ Ον παραιτήθηκε, μόλις λίγες μέρες αργότερα, καθώς δημοσιογραφικές πηγές υποστήριξαν ότι αναδείχθηκε στη θέση αυτή για να "καλύψει" την εμπλοκή του Αριέχ Ντερί σε ένα οικονομικό σκάνδαλο. Από την πλευρά του, ο Ντερί υποσχέθηκε να στηρίξει, με τους δύο υπουργούς του κόμματός του, τη συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα.

Οταν η υπόθεση είχε έρθει, για πρώτη φορά, στο φως της δημοσιότητας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δε γνώριζε τίποτε για τη "συμφωνία" αυτή. Αντίθετη είναι, σήμερα, η άποψη της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία κατ' αρχήν ζητά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη ο Αριέχ Ντερί, για εκβιασμό, ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, συνεργάτης του Νετανιάχου, για διαμεσολάβηση στην υπόθεση, ο Τσαχί Χανεγκμπί, υπουργός Δικαιοσύνης, για εξαπάτηση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τις ικανότητες του Μπαρ Ον, και, βέβαια, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτη.

"Πολιτική συνωμοσία" για τον Νετανιάχου

Πολιτική πλεκτάνη χαρακτήρισαν τα συμπεράσματα της ισραηλινής αστυνομίας στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν έκανε λόγο για σφάλμα ενώ ο Σάι Μπαζάκ κατηγόρησε την ισραηλινή αστυνομία ότι δεν έχει στοιχεία και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Εργατικού Κόμματος που θέλει να δώσει τέλος στη διακυβέρνηση Νετανιάχου. Ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, επανέλαβε ότι είναι αθώος και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι, τουλάχιστον, το 2000.

Η οριστική απόφαση παραπομπής στη δικαιοσύνη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, θα ληφθεί από την Εισαγγελέα Εντνα Αρμπελ και τον Γενικό Εισαγγελέα Ελιακίμ Ρουμπινστάιν και αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο την Κυριακή το βράδυ. Μέχρι τότε, έγινε γνωστό από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν πρόκειται να δώσει συνεντεύξεις ή να κάνει δηλώσεις.

Παραίτηση ζητά ο Πέρες, αναμένουν Παλαιστίνιοι, Ρος

Την άμεση παραίτηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι, με το πολιτικό αυτό σκάνδαλο, έχει χάσει την ηθική βάση της διακυβέρνησής του. Ο Πέρες απέκλεισε, πλέον, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με το Λικούντ, ενδεχόμενο που εξεταζόταν ιδιαίτερα έντονα τον τελευταίο καιρό, ακόμα και στην περίπτωση που ο Νετανιάχου δεν παραπεμφθεί. Απαισιόδοξοι για το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου εμφανίζονταν, χτες, και πολλοί πολιτικοί αναλυτές, που υποστήριζαν ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν του απαγγελθεί κατηγορία, η εικόνα του έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Στην απόφαση των Ισραηλινών εισαγγελέων έχουν στραμμένα τα βλέμματα και οι Παλαιστίνιοι αλλά και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο οποίος αν και συναντήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον Νετανιάχου και κατόπιν με τον Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξέλιξη αν δε λήξει το θέμα που έχει προκύψει στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ