Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '97
Δυναμώνει το αγωνιστικό προσκλητήριο

Κι άλλα σωματεία καλούν στον ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό στο Σύνταγμα

Αυξάνει ο αριθμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που διατρανώνουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, απορρίπτουν την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνουν σωματεία της Αθήνας και ομοσπονδίες στην πλατεία Συντάγματος.

Μεταξύ αυτών, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας,που καλεί όλους τους εργαζόμενους στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος, να διατρανώσουν την απόφασή τους για την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Η Ενωση τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Ο φετινός γιορτασμός της 1ης Μάη θα πραγματοποιηθεί υπό το φως νέων δεδομένων, συμπίπτει χρονικά με μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων".

"Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες - σημειώνεται στην ανακοίνωση - όχι μόνο φιλοδοξούν να συρθούν στο δρόμο της άνευ όρων παράδοσης, αλλά επιδιώκουν να βαφτίσουν τη μετατροπή τους σε κερασάκι της τούρτας του "κοινωνικού διαλόγου" σαν "υπεύθυνη υπεράσπιση" των εργατικών λαϊκών συμφερόντων".

- Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει σε όλες τις καθαρίστριες δημοσίων σχολείων,το κλαδικό Σωματείο, αποκαλύπτοντας, σε ανακοίνωσή του, τις επιδιώξεις που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του "κοινωνικού διαλόγου". "Εμείς - σημειώνει - ξέρουμε πολύ καλά την απάτη που κρύβεται πίσω από το ...διάλογο, που λέει ότι προωθεί η κυβέρνηση. Από το 1990 συζητάμε για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος και στο τέλος έριξε το φταίξιμο στο Σωματείο μας, γιατί δεν καθόμαστε ήσυχα!".

- Επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας καλεί όλους τους βιοτέχνες να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πάτρας

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους της Πάτρας να οικοδομήσουν μέσα από τους αγώνες τους πανεργατικό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης, απευθύνει, στην προκήρυξή της για την 1η Μάη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας,καλώντας τους ταυτόχρονα να συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη προσυγκέντρωσή της, στις 9 το πρωί, στα Ψηλά Αλώνια, και στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

"Η φετινή Πρωτομαγιά - επισημαίνεται στην προκήρυξη - βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας, τους εργαζόμενους της Ευρώπης, αντιμέτωπους με την πιο άγρια επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου ενάντια στις βασικές κατακτήσεις τους". Στην προκήρυξη καταγγέλλεται ο "σιδερόφραχτος αντεργατικός εκσυγχρονισμός της κυβέρνησης" και η "απάτη του κοινωνικού διαλόγου", που στόχο έχει να υποτάξει τους εργαζόμενους στα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Η προκήρυξη καταλήγει, τονίζοντας: "Σήμερα που ολόκληρος ο κόσμος παραπαίει σε τεντωμένο σκοινί, σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση στέλνει τους Ελληνες φαντάρους στην Αλβανία, πειθαρχώντας στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ, ΕΕ και Ιταλίας, σήμερα που προσπαθούν να μας αλυσοδέσουν και να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα, σήμερα που τα εργοστάσια παραμένουν κλειστά και σκουριάζουν, σήμερα που η ανεργία ξεπέρασε το 35% και τρώει τα σωθικά μας, σήμερα είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε πανεργατικό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας".

Στη Λάρισα

Το Σωματείο Εργατών Ετοίμου Ενδύματος Λάρισας, ομόφωνα, αποφάσισε να συμμετάσχει στην πρωτομαγιάτικη 24ωρη απεργία και την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας και ομιλιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις για την 1η Μάη.

Σε ομόφωνο ψήφισμά του, το Σωματείο καταδικάζει "την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω των Τοπικών Συμφώνων να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις", ενώ καταδικάζει και τους συνδικαλιστές, που "συμφωνούν με την τακτική αυτή της κυβέρνησης και αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες και οδηγούν την εργατική τάξη σε εργασιακό μεσαίωνα".

Στο ψήφισμα καταδικάζεται ακόμα "η απάτη του κοινωνικού διαλόγου και όσοι θα συμμετάσχουν σ' αυτόν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για πανελλαδική συσπείρωση (2000-09-19 00:00:00.0)
Αρχίζει ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ για τα εργασιακά (2000-08-20 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τις εργασιακές σχέσεις (2000-08-11 00:00:00.0)
Ενας χρόνος "κοινωνικού διαλόγου" (1998-04-26 00:00:00.0)
Συστράτευση, αντίσταση, αγώνας (1997-04-30 00:00:00.0)
Ταξική συσπείρωση για την Πρωτομαγιά (1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ