Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου το υπουργείο Γεωργίας
  • Αρκείται σε παραινέσεις προς τους κτηνοτρόφους να βγάλουν μόνοι τους "τα κάστανα από τη φωτιά"
  • Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Με παραινέσεις στους κτηνοτρόφους να προσαρμοστούν στις συνθήκες που δημιουργούν οι αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να... αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στην κτηνοτροφία!

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο, τα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν η μείωση της επιδότησης επιλέξιμων αιγοπροβάτων κατά 30% και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας από εμπόρους και μεσάζοντες σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών ενόψει του Πάσχα. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν στη σύσκεψη μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, ανάμεσα στα οποία η επιβολή προστίμου στο αγελαδινό γάλα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και η έλλειψη υποδομής. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης αρκέστηκε σε παραινέσεις προς τους κτηνοτρόφους, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να πάρει το υπουργείο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ειδικότερα για την τιμή παραγωγού στα αμνοερίφια ο υφυπουργός αρκέστηκε να ξαναπεί πως πρέπει να κυμανθεί στις 1.400 - 1.500 δραχμές το κιλό, αφήνοντας τα υπόλοιπα στους νόμους της ελεύθερης αγοράς.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων όμως παραμένουν, και σε Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας και Απ. Τασούλας θίγεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι από την επιβολή προστίμου, επειδή έκαναν το "έγκλημα" να παραγάγουν περισσότερο γάλα απ' ό,τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να καλύψουμε μέρος των αναγκών μας και όχι το σύνολο. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι "με το "μηχανισμό" αυτό των προστίμων, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση με την εφαρμογή αυτής της αντικτηνοτροφικής πολιτικής θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τους κτηνοτρόφους και την αγελαδοτροφία. Ηδη όλα τα στοιχεία δείχνουν τη φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, που απειλούνται με αφανισμό".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε: Να μην πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι τα πρόστιμα "τιμωρίας" επειδή παράγουν γάλα για τις ανάγκες μας και να αυξηθεί η ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος τουλάχιστον στο ύψος των εγχώριων αναγκών μας.

Σε άλλη Ερώτηση του ΚΚΕ, που υπογράφουν οι βουλευτές Β. Μπούτας,Απ. Τασούλας και Αχ. Κανταρτζής,επισημαίνεται η απαράδεκτη καθυστέρηση στην πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων του 1995 σε πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους στην περιοχή Ξηρόμερου και Βάλτου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ έπρεπε να έχουν πληρωθεί και οι αποζημιώσεις του 1996. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, τονίζεται στην Ερώτηση, είναι όχι μόνο να επικρατεί αγανάκτηση στους δικαιούχους, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και στις ανάγκες των δυσβάσταχτων τόκων της ΑΤΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, γιατί καθυστερούν απαράδεκτα οι πληρωμές στους δικαιούχους και πότε επιτέλους θα μπει ένας προγραμματισμός για να ξέρουν οι άνθρωποι αυτοί πότε θα παίρνουν τις αποζημιώσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ