Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΙΡΑ και φιλοευρωπαϊσμός στο προσκήνιο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η Αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό καθώς υπήρξαν κωδικοποιημένα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα του ΙΡΑ (Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού), που προειδοποιούσαν για βόμβες σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της πόλης. Αμέσως διατάχθηκε η εκκένωσή τους και η εξονυχιστική έρευνα. Παράλληλα, αστυνομικοί απέκλεισαν τους γύρω δρόμους ψάχνοντας για ύποπτα αντικείμενα, με αποτέλεσμα το κέντρο του Λονδίνου να ερημώσει. Κανένα ύποπτο αντικείμενο δε βρέθηκε και μετά από αρκετές ώρες αποκαταστάθηκε η τάξη και η κυκλοφορία. Για ώρες όμως είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος και αναστάτωση, καθώς χιλιάδες πολίτες και αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα, ενώ πολλές πτήσεις αναβλήθηκαν, ακόμα και ματαιώθηκαν.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση της Αστυνομίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, ρίχνοντας την ευθύνη στον ΙΡΑ για την αναστάτωση που προκλήθηκε, εξέφρασε τον "αποτροπιασμό" του για την ενέργεια αυτή και επαίνεσε τους Λονδρέζους για την ψυχραιμία την οποία επέδειξαν. Τόνισε ότι οι αρχές αντιμετώπισαν σοβαρά τα κωδικοποιημένα τηλεφωνήματα του ΙΡΑεπειδή "ο ΙΡΑ έχει διαπράξει φόνους κατά το παρελθόν και δε θα δίσταζε να διαπράξει κι άλλους αν θεωρούσε ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον του".

Η απάθεια της κοινής γνώμης και κυρίως η έλλειψη πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό όπου "τίποτα στην ουσία δε συμβαίνει και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει". Ο Τ. Μπλερ βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει το φιλοευρωπαϊσμό του δηλώνοντας για τον πολιτικό του αντίπαλο ότι, "για να διαπραγματευτείς σωστά πρέπει να έχεις το σεβασμό αυτών με τους οποίους διαπραγματεύεσαι. Αν όχι, αποτυγχάνεις... και αν δεν έχεις ούτε το σεβασμό αυτών μετά των οποίων διαπραγματεύεσαι ούτε αυτών τους οποίους εκπροσωπείς, τότε αποτυγχάνεις παταγωδώς. Αυτή είναι η κατάσταση με τον κ. Μέιτζορ", δήλωσε ο Μπλερ σε προεκλογική ομιλία του στο Μάντσεστερ. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τις θέσεις του για το ενιαίο νόμισμα, όπου τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ως προς την εφαρμογή του στη Βρετανία κατά τα προσεχή πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ