Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Αποφασίζει και διατάζει ο δήμαρχος

Επιχείρησε να επιβάλει τη λειτουργία - κατά παράβαση και των ισχυουσών διατάξεων - Κρατικού Παιδικού Σταθμού και κατά τις ημέρες των πασχαλινών διακοπών. Αντικατέστησε μάλιστα τους εκπαιδευτικούς με υπαλλήλους του δήμου, που έχουν παρακολουθήσει... σεμινάρια ψυχολογίας

Σε προπομπό της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς παρουσιάστηκε η δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας, με επικεφαλής το δήμαρχο Παντελή Γρετζελιά,πουεπιχείρησε χτες να λειτουργήσει τον Α Παιδικό Σταθμό της περιοχής, πρώτη μέρα της δεκαήμερης εορταστικής αργίας. Ο δήμαρχος είχε τη συνδρομή της Αστυνομίας και ενήργησε κατά παράβαση ακόμα και των ισχυουσών διατάξεων.

Εκπρόσωποι των τεσσάρων συλλόγων των εργαζομένων (Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών, Σύλλογος Διαχειριστών, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικού Βοηθητικού Προσωπικού) στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) συγκεντρώθηκαν, από νωρίς το πρωί, στην είσοδο του Σταθμού για να εμποδίσουν τη λειτουργία του. Η παράνομη αυτή απόφαση του δημάρχου, με την ανοχή της κυβέρνησης, δείχνει πού θα οδηγηθούν όλοι οι ΚΠΣ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασής τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Την τελευταία εβδομάδα υπάλληλοι του Δήμου έκαναν, από τηλεφώνου, "έλεγχο" στις οικογένειες, που στέλνουν τα παιδιά τους στους τρεις Σταθμούς της περιοχής, για να μάθουν ποιοι θα μείνουν στην Αθήνα αυτές τις μέρες. Ο ίδιος ο δήμαρχος επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στους ΚΠΣ και τους απείλησε με απόλυση, αν δε συμμορφωθούν με την απόφασή του να λειτουργήσει ένας από τους τρεις Σταθμούς. Οταν οι εργαζόμενοι του επισήμαναν ότι δεν είναι υπάλληλοι του δήμου, αλλά του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και συνεπώς δεν μπορεί να τους απολύσει, ο Π. Γρετζελιάς απάντησε ότι "θα βρει τον τρόπο καταργώντας το Νομικό Πρόσωπο"!

Η επιχείρηση εκφοβισμού του δημάρχου προς τους εργαζόμενους συνεχίστηκε και χτες το πρωί στο Α Παιδικό Σταθμό Ν. Φιλαδελφείας. "Το καθεστώς που ξέρατε να το ξεχάσετε", είπε στους συγκεντρωμένους. Οταν είδε ότι οι απειλές του δεν είχαν το αποτέλεσμα που επιδίωκε, προσπάθησε να τους "πάρει με το καλό". "Πολλές μητέρες, είπε, εργάζονται σήμερα (σ.σ. χτες). Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων. Εξάλλου το προσωπικό που θα εργαστεί τις μέρες αυτές θα πάρει άδεια μετά το Πάσχα". Αλλά και αυτή η προσπάθεια απέτυχε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν σκηνές βαρβαρότητας. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος και ένας υπάλληλος του δήμου, προσπάθησαν να παραμερίσουν τους εργαζόμενους που είχαν κλείσει την είσοδο του Σταθμού. Λίγη ώρα αργότερα κατέφτασαν δύο ακόμη υπάλληλοι του δήμου οι οποίοι πήδηξαν τα κάγκελα και έσπασαν με τανάλια το λουκέτο για να ανοίξει η καγκελόπορτα. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι έδιωξαν τους εργαζόμενους από την καγκελόπορτα και χρησιμοποιήθηκαν σαν φύλακες, στην κεντρική είσοδο, ώστε να μπορέσει ο δήμαρχος ανενόχλητος να συνεχίσει την παρανομία του. Τέλος, έφτασαν άλλοι υπάλληλοι του δήμου που θα υποδύονταν το ρόλο των εκπαιδευτικών. Η δε κατάρτισή τους - όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο δήμαρχος - περιορίζεται στην παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων ψυχολογίας!

Την απόφαση να λειτουργήσει ο Σταθμός στις 24, 29, 30/4 και 2/5 έλαβαν σε συνεδρίασή τους τα ΔΣ των τριών Παιδικών Σταθμών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας στις 22 Απρίλη, ενώ στην επιστολή που απέστειλαν στις διευθύντριες των Παιδικών σταθμών ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος αναφέρουν ότι "όσοι εργαστούν κατά τις ημερομηνίες αυτές θα λάβουν τις αντίστοιχες ημέρες άδεια μετά την πρόσληψη του προσωπικού εκτάκτων αναγκών"! Την ίδια μέρα οι 18 εργαζόμενοι στους τρεις Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εξώδικη διαμαρτυρία προς το Δήμο.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα οι εργαζόμενοι στους τρεις Παιδικούς Σταθμούς είχαν αποστείλει επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η απάντηση που έλαβαν στις 18 Απρίλη από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ότι "μέχρι την ολοκλήρωση του πρότυπου σχεδίου κανονισμού λειτουργίας είναι σαφές ότι εξακολουθεί να ισχύει ο παλαιός",ο οποίος λέει ότι οι Σταθμοί δε λειτουργούν από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή του Θωμά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ