Σάββατο 26 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμοιβαία σκλήρυνση

Βήματα πίσω και από την Αγκυρα, η οποία προβάλλει μαξιμαλιστικές θέσεις

Τα "βήματα" της ελληνοτουρκικής "προσέγγισης", προσκρούουν, όπως γίνεται φανερό, σε γνωστά - ανυπέρβλητα όμως - εμπόδια. Ετσι, λοιπόν, λίγο οι αντιδράσεις των "32" στην Αθήνα, λίγο η επισφαλής ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό της Αγκυρας, φαίνεται πως καθορίζουν την πορεία των εξελίξεων προς το αδιέξοδο.

Η Αγκυρα, όπως ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ο "έντιμος μεσάζοντας", όπως χαρακτηρίζει την ολλανδική προεδρία ο Θ. Πάγκαλος, αξιώνει δέσμευση από την Αθήνα για μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, προκειμένου να εξελιχθεί η διαδικασία μέσω των επιτροπών. Ταυτόχρονα, η Αγκυρα αξιώνει, και δέσμευση για την άρση του βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προκειμένου να αποδεχτεί την κοινή θέση των εταίρων στο Συμβούλιο Σύνδεσης. Η "σκλήρυνση" της Αγκυρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, ήταν αναμενόμενη και οφείλεται στο έντονο πολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική χώρα και αποσκοπεί στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Μια προσεκτική παρατήρηση των εξελίξεων στην τουρκική πολιτική σκηνή πείθει ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται για βήματα καλής θέλησης, καθώς στην προσπάθεια παραμέρησης του Ερμπακάν η τουρκική εξωτερική πολιτική οχυρώνεται πίσω από τις γνωστές σκληρές της θέσεις.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί, η υπαναχώρηση της Αθήνας από τα συμφωνηθέντα στη Μάλτα μεταξύ Παπανδρέου και Οϊμέν για τη συγκρότηση των Επιτροπών. Η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από το κλίμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο εσωτερικό, έσπευσε να περιορίσει τη "δικαιοδοσία" της επιτροπής, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν προοπτικές για την πραγματοποίηση ουσιαστικών εξελίξεων. Οι προοπτικές αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναδειχτούν όταν ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία και θα εμφανιστεί στο προσκήνιο η αμερικανική διπλωματία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ