Σάββατο 26 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΤΑ

Πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Και αιρετοί της Χαλκιδικής αντιτίθενται στα διοικητικά μέτρα της κυβέρνησης

"Δε δεχόμαστε το πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας". Δε συμφωνούμε να υπογράψουμε τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των κοινοτήτων μας. Αντίθετα, θα ενημερώσουμε τους συνδημότες μας και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε την κατάργηση των κοινοτήτων μας και την ερήμωση των χωριών μας".

Αυτό τονίζουν περισσότεροι από τριάντα κοινοτάρχες του Νομού Χαλκιδικής, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Οι αιρετοί, ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους απ' όλη τη χώρα, αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για αναγκαστικές, χωρίς κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Επιπλέον, κάνουν σαφή τη διαφωνία τους με την προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης, που αποδέχεται άκριτα τα κυβερνητικά σχέδια, αποδεικνύοντας την απόσταση που τη χωρίζει από αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Οι αιρετοί επισημαίνουν, αναφορικά με το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, ότι δεν πρόκειται για "προτάσεις για την ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης", αλλά για ειλημμένη κυβερνητική απόφαση,"αφού αυτό διακηρύσσεται από όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες και απλά με το "διάλογο" επιχειρείται να εμφανιστεί ότι η κατάργηση των κοινοτήτων γίνεται με την έγκριση των εκπροσώπων τους".

Στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι οι αντιρρήσεις κοινοταρχών στις αναγκαστικές συνενώσεις είναι ελάχιστες, απαντούν λέγοντας πως αν οι κοινότητες ήθελαν τις συνενώσεις, η κυβέρνηση δε θα χρειαζόταν να τις επιβάλλει αναγκαστικά. Συνεχίζουν, πως "τους ισχυρισμούς αυτούς μόνο σαν αυθαιρεσία, παραλογισμό και υποτίμηση της νοημοσύνης των κοινοταρχών και του λαού μπορεί να χαρακτηρίσει κανένας".

Υπογραμμίζουν ότι αν προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια, οι κοινότητες που θα καταργηθούν θα οδηγηθούν στην ερήμωση. Συμπληρώνουν πως "το πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας", που κατ' επανάληψη αναφέρει ότι μεταξύ άλλων αποσκοπεί να μας ευθυγραμμίσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί να αντιστρατεύεται στην επιταγή της για μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας στο 9%, από το περίπου 22% που είναι σήμερα. Και η μείωση του αγροτικού πληθυσμού δε γίνεται με την αναγέννηση, αλλά με την παραμέληση των χωριών".

Οι αιρετοί σημειώνουν, εξάλλου, πως "το πρόγραμμα καταλογίζει στις κοινότητες ανικανότητα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και έτσι προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάργησή τους, αλλά αποσιωπά το γεγονός ότι την αποκλειστική ευθύνη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΤΑ τη φέρει η πολιτεία, με την αυθαίρετη παρακράτηση πόρων της, που προσεγγίζουν το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές και με τη γενικότερη κακομεταχείριση των ΟΤΑ, που στοχεύει στη μετατροπή τους σε μηχανισμούς εξασφάλισης εκλογικής πελατείας".Τέλος, απαιτούν από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στις αναγκαστικές συνενώσεις, αναφέροντας πως η κατάργησή τους είναι και αντισυνταγματική και ζητούν να αποδώσει στους ΟΤΑ όλο το προϊόν των φόρων, που επιβάλλονται υπέρ αυτών και η κεντρική διοίκηση το παρακρατά αυθαίρετα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ