Σάββατο 26 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ

Ζακ Σιράκ

Το μεγάλο του στοίχημα αποφάσισε να βάλει ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 25 Μάη και την 1η Ιούνη. Αποσαφήνισε, δε, ότι στόχος είναι η ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας προς ικανοποίηση των κριτηρίων της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Αλλωστε, η γαλλική κυβέρνηση έχει πικρή πείρα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, με αποκορύφωμα το κύμα απεργιών του Νοέμβρη του 1995.

Η απόφαση Σιράκ για πρόωρες εκλογές προκάλεσε έντονες αρνητικές αντιδράσεις. Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την αστάθεια που δημιουργείται στη Γαλλία ενόψει της συνόδου για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Επιπλέον, διατυπώθηκαν έντονοι φόβοι για επικείμενη ήττα του δεξιού συνασπισμού στις εκλογές, η οποία θα προκαλέσει, τουλάχιστον, καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στην προοπτική της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης (αποδοκιμασία που γίνεται εντονότερη μέρα με την ημέρα) "μαυρίζοντας" το δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ζακ Σιράκ παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, όπως σημειώνει ο διεθνής Τύπος, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις "ευρωπαϊκές απαιτήσεις". Και το ρίσκο γίνεται μεγαλύτερο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του γαλλικού λαού δηλώνει απερίφραστα ότι δε βλέπει θετική πλευρά στο "ΕΥΡΩ", ούτε πιστεύει ότι η προτεινόμενη πολιτική θα λύσει τα μείζονα προβλήματα της ανεργίας και των κοινωνικών παροχών.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ