Σάββατο 26 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντα πρόσφυγες...

Είκοσι πέντε χιλιάδες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που ζουν στη Θεσσαλονίκη, βυθίζονται καθημερινά στην εξαθλίωση, την κοινωνική απομόνωση και την περιθωριοποίηση. Αντιμετωπίζουν εντονότερα από άλλες ομάδες του πληθυσμού προβλήματα που σχετίζονται με τη νέα φτώχεια και τιςδυσκολίες στέγασης και πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, μετά την απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης που απομακρύνει από τις λαϊκές αγορές και στέλνει στις παρυφές της πόλης τους παλιννοστούντες, οι οποίοιπουλούσαν τις οικοσυσκευές τους, εκατοντάδες οικογένειες έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

"Η αδιαφορία της πολιτείας για την αποκατάστασή μας, μας οδηγεί στην απελπισία", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των σωματείων Συλλόγων Προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που πρόσφατα συγκεντρώθηκαν στην Καβάλα. Οι περισσότεροι από τους παλιννοστούντες έχουν συγκεντρωθεί στις δυτικές συνοικίες της πόλης, κύρια στη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους και το Κορδελιό, καθώς και στις υποβαθμισμένες γειτονιές της.

"Από το Κράτος μηδενική είναι η στήριξη. Οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Δεν υπάρχει σχέδιο αποκατάστασλης μας. Ολα γίνονται τυχαία", μας δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων, Γ. Καρυπίδης."Το Κράτος - συνεχίζει - ασχολήθηκε μόνο με το 10% των παλιννοστούντων μέσω διαφόρων προγραμμάτων, χωρίς φυσικά να λύσει τα προβλήματα και αυτού του 10%. Υποδοχή και αποκατάσταση δεν υπήρξε. Για παράδειγμα στις Σάπες το 60% των παλιννοστούντων που πρωτοεγκαταστάθηκαν εκεί, τώρα έχουν φύγει στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία. Μερικοί άλλοι πήραν οικόπεδα και έχτισαν σπίτια στα χωριά, αλλά τα εγκατέλειψαν στη συνέχεια γιατί δεν μπορούσαν να επιβιώσουν". Προσθέτει ότι δε γίνεται καμία αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του πλούσιου επιστημονικού δυναμικού. "Εχουμε πολλούς ειδικούς επιστήμονες, μηχανικούς που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες" τονίζει.

Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία του συλλόγου, το 50% του προϋπολογισμού μιας οικογένειας Ελληνοποντίων πάει στο νοίκι, καθώς το 90% δεν έχουν δικό τους σπίτι. Οι περισσότεροι αμείβονται για την ίδια δουλιά με τα μισά χρήματα που παίρνουν οι "ντόπιοι". Πάνω από το 70% είναι ανασφάλιστοι.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτό της συνταξιοδότησης. Δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό Κράτος τα χρόνια δουλιάς στην πρώην ΣΕ. Πενήντα και 60 χρονών άνθρωποι, που δούλεψαν 20 και 30 χρόνια, όχι μόνο είναι πολύ δύσκολο να βρούνε δουλιά, αλλά δεν έχουν και καμία ελπίδα να συνταξιοδοτηθούν κάποτε. Ηδη όσοι έχουν παιδιά επιβιώνουν χάρη στο χαρτζιλίκι τους, όσοι όμως δεν έχουν, πώς θα συντηρηθούν;

- "Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε ανήλια υπόγεια και τρέφονται μόνο με ψωμί. Αν δεν αλλάξει η πολιτική απέναντί μας, η κατάσταση αυτών των οικογενειών θα γίνεται όλο και πιο τραγική", λέει ο Γ. Καρυπίδης. Υπήρξε για σας κάποιο ενδιαφέρον όπως για την ελίτ αυτής της πόλης, από την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα"; τον ρωτάμε.

- Κανένα τέτοιο ενδιαφέρον. Εκαναν 2-3 μικρά εντευκτήρια που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τις κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, όμως αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, απαντά.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ