Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πρότυπο ο εργαζόμενος χωρίς δικαιώματα!

Την προσήλωσή του στην επιλογή του σαρώματος των κοινωνικών κατακτήσεων σε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός "επί γερμανικού εδάφους"

Το πρότυπό του για έναν εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα, ο οποίος όμως θα παρηγορείται γιατί βαφτίζεται σε "μικρό επιχειρηματία", παρουσίασε επί γερμανικού εδάφους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιβεβαιώνοντας έτσι την προσήλωσή του στην επιχείρηση κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων μέσω του κοινωνικού διαλόγου - απάτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε τα περί "νέας κοινωνικής δυναμικής που αναπτύσσεται στην Ελλάδα", όπως είπε στην ομιλία του, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι "δεν υπάρχουν κεκτημένα για τους εργαζόμενους σε συνθήκες που αλλάζουν". Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε την εμμονή της κυβέρνησης για σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό και την παράδοση των πάντων στους νόμους της αγοράς. "Στην Ελλάδα - όπως και σε άλλες χώρες π. χ. στην ΟΔΓ - όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ακολουθούν την τακτική να μη συνάπτουν συμβάσεις μισθωτής εργασίας, αλλά συμβάσεις έργου. Και αυτό για τον εργαζόμενο - ο οποίος γίνεται έτσι, τρόπον τινά, ένας μικρός επιχειρηματίας - σημαίνει ότι απολαμβάνει πολύ ολιγότερης νομικής προστασίας και ασφαλείας. Γι' αυτό πρέπει να ασχοληθεί κανείς με αυτό το νέο φαινόμενο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.

Παράλληλα επιχειρηματολόγησε υπέρ της επέκτασης της μερικής απασχόλησης, επικαλούμενος την ανεργία των γυναικών, η οποία, όπως είπε, στην Ελλάδα είναι 10-15% αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. "Δικαίως οι γυναίκες επιθυμούν περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης και επιθυμούν δυνατότητες απασχόλησης υπό τέτοιες συνθήκες, οι οποίες να τους επιτρέπουν να εργάζονται και κατ' οίκον", δήλωσε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιλογή για επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενος στις κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, ανέφερε τα συνδικάτα, στα οποία όπως είπε υπάρχουν δύο τάσεις, αλλά περιέγραψε μόνο τη μία: "Η μία τάση πιστεύει ότι τα κεκτημένα θα πρέπει να εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν και ότι δεν είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει κανείς το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς".

Επίσης μεταξύ των κοινωνικών δυνάμεων που στηρίζουν τη "νέα κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται στην Ελλάδα" ανέφερε ομάδες επιχειρηματιών, που "τάσσονται υπέρ της εισαγωγής περισσότερης νέας τεχνολογίας, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαίο να έχουν σε μόνιμη (!) βάση κρατικές επιδοτήσεις και που θεωρούν ενδιαφέρον να εισχωρήσουν σε νέες αγορές".

Γενικότερα, όσον αφορά τον απολογισμό του ταξιδιού του στη Γερμανία και τις συνομιλίες που είχε με τον Χ. Κολ, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε ότι υπάρχουν "κοινές απόψεις σε πολλά σημεία" σε ό,τι αφορά την ΟΝΕ και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μέγκενη της ανταγωνιστικότητας τη σφίγγει η ολιγαρχία (2003-02-16 00:00:00.0)
Πολιτικοί... διάλογοι (2001-10-13 00:00:00.0)
Νέες εξαγγελίες, ίδια πολιτική (2001-09-04 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων μες στο καλοκαίρι! (2000-07-20 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τα αντιασφαλιστικά σχέδια (2000-03-30 00:00:00.0)
Συναινεί ο ΣΥΝ στον "κοινωνικό διάλογο" (1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ