Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτομαγιάτικη "κατοχύρωση"

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο τάσεις, διαπίστωσε ο Κ. Σημίτης, ευρισκόμενος στη Γερμανία. Η μία τάση, εκείνη, δηλαδή, που η κυβέρνηση προάγει - κατά τον πρωθυπουργό - πιστεύει ότι "δεν είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει κανείς ολόκληρο το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, αλλά ότι θα πρέπει να εξετασθεί (σ. σ.: το εργασιακό καθεστώς) με την έννοια της κατοχύρωσης, υπό τις νέες συνθήκες, των εργασιακών σχέσεων...".

***

Νάτα μας! Οπως γίνεται αντιληπτό, στην Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού", το "εδώ που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι" γίνεται θεωρία! Τουτέστιν, όταν, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", οι κυβερνώντες "αγκαζέ" με τους βιομήχανους θα ανακοινώνουν φιρμάνια μετατροπής της μερικής απασχόλησης σε καθεστώς. Οταν θα νομοθετούν για "να αναλαμβάνει ο ίδιος ο εργαζόμενος" τα βάρη, όσον αφορά τη στέγαση, τη μόρφωση, την υγειονομική του περίθαλψη, όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Οταν θα καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Οταν θα καταργούν την ασφάλιση των νέων εργαζόμενων και τα όρια στις απολύσεις. Οταν θα αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων. Οταν θα μειώνουν τις συντάξεις. Οταν με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης μετατρέπουν ολόκληρες περιφέρειες της χώρας σε "σκλαβοπάζαρα απασχολήσιμων - ξεζουμίσιμων" εργατών, ξέρετε γιατί τα κάνουν όλα αυτά;

Για να "κατοχυρώσουν το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς", αλλά "υπό τις νέες συνθήκες"...

***

Να αναφωνήσεις "λίγο ντροπή, βρε παιδιά", είναι μάταιο. Διότι ούτε ντροπή υπάρχει, ούτε τέλος στον αντιλαϊκό τους κατήφορο. Δεν ισχύει ούτε εκείνο που λέει ότι "ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις". Η δήθεν "καλοσύνη" των κυβερνητικών προθέσεων είναι τόσο κάλπικη όσο "αριστερή" είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της. Τους απασχολεί μόνο το πώς θα φέρουν σε πέρας την αντεργατική λαίλαπα. Γι' αυτό προσαρμόζουν την απόλυτα αντιλαϊκή πρακτική τους στο απόλυτο προπαγανδιστικό ψεύδος.

Ο Κ. Σημίτης γνωρίζει ότι μοναδικός του στόχος είναι η "κατοχύρωση" της κεφαλαιοκρατικής ασυδοσίας, που περνά μέσα από την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος των εργατών, των άνεργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Είναι η μοναδική "κατοχύρωση" που επιδιώκει με το "έργο" του. Επομένως, στα λαϊκά στρώματα δε μένει άλλος δρόμος, άλλη απόφαση, από την οργάνωση, τη συστράτευση και τη μαζικοποίηση του κινήματός τους ώστε να ανατραπεί η κυβερνητική επίθεση. Και την Πέμπτη, την Πρωτομαγιά, στο Σύνταγμα, ο λαός της Αθήνας θα "κατοχυρώσει" την απόφασή του για αντεπίθεση.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόμνημα των συμβασιούχων ΥΠΠΟ (2004-09-18 00:00:00.0)
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ο Ελληνας πρωθυπουργός (2002-01-31 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίηση είναι ...επεξεργασμένη (2000-03-07 00:00:00.0)
Σωσίβιο στην "κάλπικη" εμπιστοσύνη! (1998-11-01 00:00:00.0)
Τα ψέματα του Σημίτη (1996-12-06 00:00:00.0)
"Μονομερείς υποχωρήσεις", αξιώνουν οι "σύμμαχοι" (1996-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ