Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά στάσιμη η "ειρηνευτική διαδικασία"
  • Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ενώ η ΓΣ του ΟΗΕ καταδικάζει την ισραηλινή πολιτική
  • Χαλάρωση του αποκλεισμού των αυτόνομων εδαφών ενώ αποφασίζεται η επέκταση εβραϊκού οικισμού κοντά στη Χεβρώνα

Στασιμότητα και απογοήτευση χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων καθώς συμπληρώνονται, σχεδόν, δύο μήνες από την πλήρη τελμάτωση των, μεταξύ τους, ειρηνευτικών συνομιλιών. Η απόφαση χαλάρωσης του αποκλεισμού των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών δε μοιάζει ικανή να μπορεί να αποκλιμακώσει την ένταση. Νέα προσπάθεια μεσολάβησης φαίνεται ότι αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον, λίγες μέρες μετά τη συντριπτική καταδίκη της ισραηλινής πολιτικής του εποικισμού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εναλλακτικές μεθόδους παρέμβασης αναζητά η Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί μετά από σχετική πρόσκληση της Αμερικανίδας ομολόγου του Μαντλίν Oλμπράιτ. Αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι υπογράμμιζαν, χτες, ότι στο Λευκό Οίκο επικρατεί βαθιά δυσαρέσκεια εξαιτίας της στάσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ιδιαιτέρως εξαιτίας της αδιαλλαξίας που συνεχίζει να επιδεικνύει και μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Τόσο η ίδια η Μαντλίν Oλμπράιτ, της οποίας μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή έχουν ζητήσει επανειλημμένως οι Παλαιστίνιοι, όσο και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος έχουν τονίσει ότι η αμερικανική διπλωματία αναζητεί εναλλακτικές λύσεις αναβίωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Λεβί έχει επισημάνει την ανάγκη εναλλακτικών προτάσεων σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως, επιμένει κατηγορηματικά στο δικαίωμα του Ισραήλ να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση νέου οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε ότι η πρόσκληση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να ξεπεράσει την αδιαλλαξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού και τόνισε ότι ο ίδιος θα εκπροσωπήσει την πολιτική της κυβέρνησής του. Παράλληλα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωνε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών εξαιτίας του σκανδάλου στο οποίο φέρεται αναμεμειγμένος και επανέλαβε ότι θα επιμένει στις αποφάσεις του σχετικά με τους οικισμούς.

Επέκταση οικισμών, χαλάρωση αποκλεισμού και ένταση

Την ίδια στιγμή, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωναν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την επέκταση του εβραϊκού οικισμού Εφράτ, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Χεβρώνα. Η επέκταση αυτή πρόκειται να γίνει στα 4.000 στρέμματα που ο ισραηλινός στρατός είχε κατασχέσει στις αρχές του 1980 και του 1990. Πάντως, δε διευκρινίστηκε αν τα στρέμματα αυτά θα διατεθούν για οικοδόμηση νέων κατοικιών ή για τη δημιουργία πράσινης έκτασης για τους 5.700 εποίκους του Εφράτ.

Η ανακοίνωση της επέκτασης του Εφράτ συνοδεύτηκε από την απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιτζάκ Μοντερχάι, να χαλαρώσει "ελαφρώς" τον αυστηρό αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Ο Γιτζάκ Μοντερχάι ενέκρινε την παροχή ειδικής άδειας εισόδου στο Ισραήλ σε 5.000 Παλαιστινίους, από τα 2.000.000 που παραμένουν αποκλεισμένοι. Οι "προνομιούχοι" θα είναι γυναίκες και άνδρες, οι τελευταίοι άνω των 30 ετών και παντρεμένοι, που είτε είναι ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, είτε είναι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής, είτε δημοσιογράφοι.

Ενταση, όμως, επικράτησε και χτες στην πράσινη γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό στο μεθοριακό φυλάκιο Κεσέμ, 15 χλμ. βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αστυνομίας, Λίντα Μενουχίν, ο Παλαιστίνιος αστυνομικός δεν υπάκουσε στις εντολές των μεθοριακών αστυνομικών να σταματήσει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και γι' αυτό δέχτηκε τα ισραηλινά πυρά. Εγινε, επίσης, γνωστό ότι στο αυτοκίνητο επέβαιναν και δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη του συμπατριώτη τους αστυνομικού. Τελικά συνελήφθησαν και οι τρεις από την ισραηλινή αστυνομία, όμως, δε διευκρινίστηκε για ποιο λόγο ο Παλαιστίνιος αστυνομικός προσπάθησε να μπει στο ισραηλινό έδαφος. Από την πλευρά του, ο Τζιμπρίλ Γιαρούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, δήλωσε άγνοια για το γεγονός.

Το περιστατικό αυτό συνέπεσε με τη δημοσίευση στον ισραηλινό Τύπο πρόσφατης δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το 51% των Ισραηλινών επιθυμούν τη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις επιλογές του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συντριπτική καταδικαστική απόφαση από τη ΓΣ του ΟΗΕ

Ουδόλως ικανοποιημένη από την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού εμφανίζεται η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία το Σάββατο, έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία (134 ψήφους υπέρ και 3 κατά) απόφαση που ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να άρει άμεσα την οικοδόμηση του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, η απόφαση καλεί όλα τα μέλη της να διακόψουν κάθε οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τα χρήματα αυτά καταλήγουν στον νέο οικισμό.

Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ αντίθετα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία τονίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης.

Εληξε, χωρίς αποτελέσματα, η απεργία των Παλαιστινίων δασκάλων

Εληξε το Σάββατο η απεργία των 18.000 δασκάλων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία, αν και συμπλήρωσε διάρκεια τριών βδομάδων, άφησε ανικανοποίητα όλα τα αιτήματα των απεργών. Οι Παλαιστίνιοι δάσκαλοι ζητούσαν από την Παλαιστινιακή Αρχή μισθολογικές αυξήσεις καθώς, σήμερα, λαμβάνουν 400 δολάρια τον μήνα ενώ τα έξοδα μιας συνηθισμένης παλαιστινιακής οικογένειας αγγίζουν τα 790 δολάρια κάθε μήνα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των απεργών και, λαμβάνοντας την απόφαση ότι η απεργία στρέφεται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα των Παλαιστινίων, προχώρησε στη σύλληψη αρκετών δεκάδων απεργών συμπεριλαμβανομένων και των 19 οργανωτών της απεργίας. Αν και μετά τη λήξη της πρώτης οργανωμένης απεργιακής διαμαρτυρίας, από τότε από ο Αραφάτ ανέλαβε τα ηνία των αυτόνομων, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, οι 19 διοργανωτές ξαναοδηγήθηκαν στη φυλακή επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση αποδοχής της λήξης της απεργιακής κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ