Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Ατέρμονα τα πάθη των προσφύγων...

ΚΙΣΑΝΓΚΑΝΙ.-

Μετά τις καταγγελίες των οργανώσεων αρωγής για την "εξαφάνιση" εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων, με την ένοχη γνώση και συμμετοχή των ανταρτικών δυνάμεων του Λόρεντ Καμπίλα, περίπου 1.000 χτες επαναπατρίστηκαν με τη βοήθεια ανδρών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ", αφού επιβιβάστηκαν σε τρένο υπό την επίβλεψη αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Τα πρώτα 1.000 άτομα ήταν οι πρώτοι από το πλήθος των 80.000 που απομένουν να επαναπατριστούν στη Ρουάντα. Εάν όλα - τρόπος του λέγειν... - πάνε καλά, αυτές οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν φθάσει στην πατρίδα τους το πολύ μέχρι το τέλος Ιούνη, οπότε εκπνέει και η σχετική διορία που έδωσε ο ηγέτης των Ζαϊρινών ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα, προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το περασμένο Σάββατο, ο Καμπίλα είχε απειλήσει τις υπηρεσίες αρωγής ότι εάν δεν έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό Ζαϊρ όλοι οι Ρουαντέζοι πρόσφυγες μέχρι το τέλος Ιούνη, τότε "οι αντάρτες θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους"...

Την περασμένη βδομάδα, περίπου 80.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τους καταυλισμούς, καθώς νωρίτερα οι αντάρτες είχαν "σφραγίσει" τα στρατόπεδα, τρέποντας τους πρόσφυγες σε φυγή, "επιτρέποντας" τις ένοπλες επιθέσεις Ζαϊρινών χωρικών κατά των προσφύγων και απαγορεύοντας για ευνόητους λόγους την πρόσβαση δημοσιογράφων και αξιωματούχων του ΟΗΕ στους χώρους παραμονής των προσφύγων.

Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι περίπου 320.000 Ρουαντέζοι πρόσφυγες περιπλανώνται στις ζούγκλες του Ζαϊρ ή έχουν "εξαφανιστεί". Από αυτούς, περίπου 30.000 έχουν φθάσει στα σύνορα Ζαϊρ - Αγκόλας.

Η "αμερικανική πρωτοβουλία"

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Ζαϊρ, Μπιλ Ρίτσαρντσον έφτασε χτες το απόγευμα αεροπορικώς στο Λουμπουμπάσι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, προερχόμενος από την πρωτεύουσα Κινσάσα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των ανταρτών, Λοράν Ντεζιρέ Καμπίλα.

"Μεταφέρω ένα μήνυμα του Προέδρου Κλίντον στον Λόρεντ Καμπίλα" δήλωσε κατά την άφιξή του, προσθέτοντας ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η συνάντηση Καμπίλα - Μομπούτου, με στόχο τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή γενικών ελεύθερων εκλογών.

Ο Ρίτσαρντσον νωρίτερα συναντήθηκε στην Κινσάσα με τον Πρόεδρο Μομπούτου Σεσεσέκο. Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες του με τον Ζαϊρινό δικτάτορα "πολύ καρποφόρες", ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον δεν παρέλειψε να τονίσει ότι απομένουν ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες μέχρι την πραγματοποίηση της πολύκροτης συνάντησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ