Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Σταματήστε τις μαζικές εκτελέσεις!

Πληροφορίες που έλαβε πρόσφατα το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα επιβεβαιώνουν τις τελευταίες δολοφονίες που έγιναν το Φλεβάρη και το Μάρτη αυτού του χρόνου στις Φυλακές Αμπού Γκράιμπ, όπου περισσότεροι από 650 πολιτικοί κρατούμενοι βρήκαν το θάνατο σε μια σειρά από μαζικές εκτελέσεις. Σύμφωνα με το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, οι αρχές των φυλακών άρχισαν στις 12 Φλεβάρη να πραγματοποιούν τις εκτελέσεις, ύστερα από διαταγές του Προεδρικού Γραφείου. Συντάχθηκε μια ειδική επιτροπή "δικαστών", τα μέλη της οποίας εξέταζαν ένα ένα τα ονόματα των κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί σε εκτέλεση.

Οι μαζικές εκτελέσεις εντάθηκαν μετά την επίσκεψη του γιου του Σαντάμ Χουσεϊν, Κουσάι στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, ο οποίος είναι υπεύθυνος της ειδικής ασφάλειας και των στρατιωτικών οργάνων σε όλη τη χώρα. Εκτελώντας τις διαταγές του Κουσάι, η Επιτροπή των Φυλακών και η ειδική επιτροπή "δικαστών" ετοίμασε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εκτέλεση όλων των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, μέχρι το τέλος του Μάρτη. Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν, αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο εκτελέστηκαν περίπου 450 άνθρωποι σε λιγότερο από τρεις βδομάδες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως από διάφορες πηγές έγινε γνωστό ότι οι ενέργειες αυτές στις φυλακές οφείλονται στο γεγονός ότι σύντομα θα επισκεφθούν για έρευνες διάφοροι διεθνείς οργανισμοί. Ετσι, αποφάσισαν "να καθαρίσουν" (όπως αναφέρεται) τις Φυλακές Αμπού Γκράιμπ απ' όλους τους κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Θεωρείται πιθανό, οι διεθνείς οργανισμοί να έθεταν σε αμφισβήτηση τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι αυτοί.

Είναι γνωστό πως τα θύματα αυτά, όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι, τακτικά αντιμετώπιζαν αναληθείς κατηγορίες και δικαστήρια, στα οποία τους καταπατούνταν τα βασικότερα δικαιώματα υπεράσπισης.

Το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει πως χρειάζεται επειγόντως κάθε δυνατή ενέργεια να γίνει, ώστε να σωθούν οι ζωές αυτών που παραμένουν στις φυλακές και να ερευνηθούν οι μαζικές εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Φυλακές Αμπού Γκράιμπ το Φλεβάρη και το Μάρτη.

"Κάθε δυνατή πίεση πρέπει να ασκηθεί ενάντια στους δικτάτορες, ώστε να εξαναγκαστούν να σταματήσουν τη βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους, να τους απελευθερώσουν και να καλυτερέψουν τις συνθήκες διαβίωσης σε όλες τις φυλακές του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών και των παιδιών", καταλήγει το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ