Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Ανοίγει ο δρόμος για τη στρατιωτική εμπλοκή

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας μετά από συνάντηση με τον Α. Τσοχατζόπουλο μιλάει για "βοήθεια" της πολυεθνικής δύναμης στον αφοπλισμό των πολιτών

Ασυγκάλυπτα πλέον μεθοδεύεται η εμπλοκή της πολυεθνικής δύναμης στον αφοπλισμό των εξεγερμένων πολιτών στην Αλβανία. Το πρόσχημα της προστασίας και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμερίζεται, όπως και το υποτιθέμενο πλαίσιο που έθεσε ο ΟΗΕ, καθώς χτες ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Μ. Αντρεάτα - χώρας που ασκεί τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης - μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Ελληνα ομόλογό του Α. Τσοχατζόπουλο,δήλωσε σχετικά με τον αφοπλισμό του πληθυσμού ότι ως πολυεθνική δύναμη "θα πρέπει να βοηθήσουμε τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις να αναπτύξουν δραστηριότητες που δε συμπεριλαμβάνονται στην εντολή του ΟΗΕ".

Ο Ιταλός υπουργός δεν μπήκε στον κόπο, ούτε καν για τα προσχήματα, να μιλήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια και ανέφερε ως κοινή διαπίστωση με τον Ελληνα υπουργό ότι η προσπάθεια "ομαλοποίησης της κατάστασης στην Αλβανία και η ολοκλήρωση της στρατιωτικής αποστολής εντός των καθορισμένων ημερομηνιών δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα". Δίνοντας έτσι προοπτική μακρόχρονης στρατιωτικής παρουσίας στην Αλβανία, αλλά και ανοιχτής στρατιωτικής ανάμειξης. Ο Α. Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του στις ίδιες δηλώσεις επιβεβαίωσε έμμεσα τα όσα είπε ο Ιταλός υπουργός και είπε ότι συζήτησαν για "τους όρους μιας επιτυχούς συνεργασίας μας για την αποτελεσματικότητα της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία". Μάλιστα υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, επειδή είναι γείτονες της Αλβανίας, "αισθανόμαστε ότι οι εξελίξεις εκεί αφορούν πρώτα απ' όλα εμάς".

Βάσεις για μόνιμη εγκατάσταση

Σε αυτοσκοπό εξελίσσεται η ξένη στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία με πρόσχημα την προστασία και τη διανομή της περιβόητης ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία όμως ακόμα δεν έχει φανεί. Η υπό Ιταλική διοίκηση πολυεθνική δύναμη, στην οποία συμμετέχει και το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, με το μόνο που ασχολείται εδώ και δύο εβδομάδες είναι η δική της εγκατάσταση και η μόνη βοήθεια που έχει διανείμει είναι μερικές ...σοκολάτες και καραμέλες στα μικρά παιδιά που τρέχουν πίσω από τα στρατιωτικά οχήματα. Οσο για την ανθρωπιστική βοήθεια, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής δύναμης δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν πότε θα φθάσει. Η εικόνα πάντως που δίνεται είναι ότι προετοιμάζονται για μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία, πράγμα που φαίνεται από τον τρόπο εγκατάστασής τους. Τα στρατόπεδα στα οποία έχουν εγκατασταθεί δίνουν περισσότερο την εντύπωση στρατιωτικών βάσεων για μόνιμη παρουσία στην περιοχή.

Την επομένη του Πάσχα τα στρατόπεδα της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας,που βρίσκονται γύρω από τα Τίρανα, επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνη.Ανάλογη επίσκεψη πραγματοποίησε στη Βοσνία ο υφυπουργός Δ. Αποστολάκης,συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ Μ. Παραγιουδάκη,οι οποίοι επισκέφθηκαν την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Βοσνίας στο Βίσοκο, έξω από το Σεράγεβο. Στο μεταξύ χτες το απόγευμα αναχώρησαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύο ακόμα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού με περίπου 100 άνδρες και 70 οχήματα - το τελευταίο τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Το ένα πλοίο θα καταπλεύσει στο Δυρράχιο και το άλλο στην Αυλώνα.

Κλίμα ανασφάλειας

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης στην Αλβανία του υπουργού Αμυνας το στρατόπεδο Ισμπερίς, κοντά στα Τίρανα, όπου έχει εγκατασταθεί το κύριο μέρος του ελληνικού τάγματος. Σε αυτό είναι εγκαταστημένοι περίπου 350 άνδρες, το κύριο μέρος της ελληνικής δύναμης. Οπως δήλωναν οι ίδιοι, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα από πλευράς συνθηκών διαβίωσης, αλλά κυρίως ασφάλειας. Την προηγούμενη μέρα ένας συνάδελφός τους, ο δεκανέας πενταετούς υποχρέωσης Ψ. Α., που μάζευε σκουπίδια μετά την πασχαλινή γιορτή είχε τραυματιστεί στο δεξί χέρι από έκρηξη πυροκροτητή. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο και οι αποθήκες πυρομαχικών είχαν λεηλατηθεί και πυρποληθεί τις μέρες της εξέγερσης.

Ομως το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί ανάμεσα στους άνδρες του ελληνικού τάγματος οφείλεται και στους πυροβολισμούς που ακούγονται σποραδικά, ιδιαίτερα τα βράδια. Μάλιστα, το προηγούμενο βράδυ άγνωστοι είχαν ρίξει και χειροβομβίδες λίγες δεκάδες μέτρα από το κτίριο με τους θαλάμους. Αλλά και η ίδια η θέση του στρατοπέδου είναι τέτοια που επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας. Βρίσκεται σε μια κλειστή από υψώματα περιοχή. Από τα υψώματα αυτά μπορεί να αποτελέσει εύκολο στόχο οποιωνδήποτε. Για το λόγο αυτό έχουν κατασκευαστεί γύρω από τα κτίρια τρεις γραμμές άμυνας με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Η τελευταία γραμμή φθάνει στα υψηλότερα σημεία των γύρω υψωμάτων, όπου και έχουν τοποθετηθεί σκοποί. Ετσι, μόνο για την ασφάλεια του στρατοπέδου πρέπει να διατίθεται ένα σημαντικό μέρος της δύναμης. Εκείνο ακόμα που κάνει εντύπωση είναι η παρουσία Ιταλών εντός του στρατοπέδου του ελληνικού τάγματος, το οποίο υποτίθεται ότι είναι αυτοδύναμο. Οι Ιταλοί έχουν αναλάβει τις τηλεπικοινωνίες της μονάδας.

Το επόμενο στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης είναι το Βακιάρ και αυτό έξω από τα Τίρανα, δώδεκα χιλιόμετρα νότια. Σε αυτό έχει εγκατασταθεί ένας ελληνικός λόχος άνω των εκατό ανδρών. Είναι ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στην Αλβανία, αυτός που είχε αναλάβει την προετοιμασία του εδάφους για την εγκατάσταση του κυρίως τάγματος. Είναι γεγονός ότι τις μέρες αυτές δούλεψαν σκληρά για να δημιουργήσουν συνθήκες υποφερτής διαβίωσης σε χώρους που ήταν σε άθλια κατάσταση. Στις συζητήσεις με τους άνδρες της ελληνικής δύναμης κυριαρχούσε και το θέμα της πληρωμής, καθώς όλοι ανησυχούν ότι δε θα εισπράξουν όσα αρχικά τους έταξαν. Τώρα γίνεται λόγος για κρατήσεις 8-12%, παρόλο που ο αρχηγός του ΓΕΣ είχε δηλώσει πριν την αναχώρηση με κατηγορηματικό τρόπο ότι δολάρια που θα τους δίνονται θα είναι "καθαρά χρήματα".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε ακόμα στα Τίρανα το αρχηγείο της πολυεθνικής δύναμης, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Μπ. Φίνο και τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, όπως δήλωσε ο ίδιος, ζήτησε από τον Α. Τσοχατζόπουλο την εμπειρία του σε θέματα εκλογικά, καθώς μέσα στα βδομάδα θα πρέπει τα αλβανικά πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν για ένα νέο εκλογικό νόμο. Ο Μπ. Φίνο κάλεσε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, και αυτός αποδέχτηκε την πρόσκληση, να επισκεφθεί επίσημα την Αλβανία για να συζητήσουν αμυντικά θέματα.

Κ. ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ