Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Τελική ευθεία" των εκλογών

ΛΟΝΔΙΝΟ -

Μόλις είκοσι τέσσερις ώρες πριν τις εκλογές και ο ΙΡΑ εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των βρετανικών εκλογών. Με τα κωδικοποιημένα μηνύματά του για τοποθέτηση εκρηκτικών συσκευών σε αυτοκινητόδρομους κατάφερε για άλλη μια φορά να προκαλέσει αναστάτωση, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας προσπαθούσαν να μεταβούν στον προορισμό τους. Η βρετανική αστυνομία μετά τα τηλεφωνήματα, απέκλεισε χτες από τις 9.00 το πρωί το κέντρο του Τσέιθαμ στην περιοχή του Κεντ και διέκοψε την κυκλοφορία στα μεγάλα τμήματα δύο πολυσύχναστων αυτοκινητοδρόμων.

Ο ΙRΑ που αγωνίζεται κατά της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, έχει κάνει ποιοτική στροφή στον τρόπο που προσπαθεί να επικεντρώσει την κοινή γνώμη στο βορειοϊρλανδικό ζήτημα. Αφήνοντας πίσω την τακτική του παρελθόντος με επιθέσεις που πολλές φορές κόστιζαν και τη ζωή αθώων, τώρα οι επιθέσεις έχουν σαν στόχο την πρόκληση χάους και κυρίως την πρόκληση οικονομικών ζημιών για την κυβέρνηση. Τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες φορές κυκλοφοριακό χάος στη Βρετανία με τα προειδοποιητικά του τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

"Δε νομίζω ότι ο βρετανικός λαός θα επηρεαστεί από τέτοιες ενέργειες. Εχει ήδη διαμορφώσει άποψη για τον ΙΡΑ", δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ο οποίος, την ώρα που ανακοινώθηκε ο συναγερμός της αστυνομίας, έδινε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΒΒΣ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάικλ Χάουαρντ προειδοποίησε ότι "το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον ΙRΑ είναι ότι ο βρετανικός λαός δεν υποκύπτει ποτέ στις πιέσεις". Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εμφανίστηκε συσπειρωμένος και καταδίκασε για άλλη μια φορά τις επιθέσεις του ΙΡΑ.

Τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας και τα προγνωστικά είναι δυσοίωνα για τον Μέιτζορ και το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου ηγείται. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του εξακολουθεί να υπολείπεται του προπορευόμενου Εργατικού από 14% έως και 24%. Το αρνητικό κλίμα έρχεται να συμπληρώσει και η υποστήριξη μεγάλης μερίδας του βρετανικού Τύπου προς το Εργατικό Κόμμα. Μετά τη "Σαν", παραδοσιακά συντηρητική, χτες και η έγκριτη οικονομική εφημερίδα, "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", εκδήλωσε την υποστήριξή της προς το "Νέο Εργατικό Κόμμα" του Τόνι Μπλερ, σνομπάροντας καθαρά το συντηρητικό Κόμμα, που μέχρι τώρα αποτελούσε το παραδοσιακό κόμμα των επιχειρήσεων. Η μεταστροφή αυτή πιθανά οφείλεται στη διχογνωμία που υπάρχει στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, όσον αφορά την ΕΕ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι Εργατικοί εν τω μεταξύ ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα, που θα κληθούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας και το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν είναι η "υπερβολική αισιοδοξία", σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ. Οι Εργατικοί είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί των εκλογών, που, εκτός απρόοπτου, θα επιστρέψουν στην εξουσία μετά από 18 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ